Musim Berperahu Berakhir? Tarik Senarai Semak Bot Musim Sejuk Anda

Penghujung musim berperahu adalah masa yang baik untuk menangani sebarang keperluan penyelenggaraan bot yang anda ada. Sudah tiba masanya untuk bertindak mengikut senarai semak bot yang anda miliki untuk musim sejuk.

Tidak mempunyai senarai semak bot musim sejuk? Nah, anda mungkin tidak memerlukannya jika anda membawa bot anda ke kedai servis. Peniaga bot, perniagaan perkhidmatan marin dan beberapa kedai kereta melakukan kerja ini, terutamanya untuk motor. Jika anda bukan jenis yang handy-dengan-mekanikal-barang, atau tidak mempunyai masa untuk penyelenggaraan bot diy, itulah laluan untuk anda.

Untuk Musim Sejuk atau Tidak?

Nasihat pakar dari sumber industri ialah setiap kali bot anda tidak digunakan selama sebulan atau lebih pada musim sejuk, ia perlu disejukkan untuk mengelakkan masalah yang berkaitan dengan pembekuan. Itu benar jika anda tinggal di kawasan musim sejuk yang sejuk untuk masa yang lama, dan menyimpan bot anda di luar, tetapi mungkin tidak dalam iklim yang lebih ringan.

Jika anda tinggal di latitud yang hangat, jika anda menjangkakan untuk menggunakan bot anda secara berkala semasa musim sejuk (seperti pada hari yang lebih panas daripada biasa), dan jika anda mempunyai enjin model yang lebih baharu, anda mungkin mahu melakukan perkhidmatan am, seperti 100 -penyelenggaraan jam, bukannya musim sejuk. Dengan cara itu, bot anda bersedia apabila masa yang sesuai untuk naik ke atas air.

Bila Perlu Lakukan

Musim sejuk enjin bot anda secepat mungkin selepas anda selesai untuk musim ini dan sebelum cuaca menjadi teruk. Selesaikan perkhidmatan biasa pada awal musim sejuk supaya anda bersedia untuk menaiki bot mengikut jadual anda. Semburan cuaca sederhana tidak dapat dielakkan membawa ramai pelayar ke kedai servis pada lewat musim sejuk atau awal musim bunga, dan barisan menunggu dibina untuk menyiapkan kerja. Jadi merancang untuk mengalahkan tergesa-gesa.

Sebaliknya, jika anda pandai dan tahu cara menyelami bot, anda boleh melakukan kerja itu sendiri, menjimatkan wang dan mungkin masa.

Senarai Semak Musim Sejuk

Musim sejuk bagi sesetengah bot adalah sepenuhnya mengenai enjin dan sistem bahan api. Tetapi bagi yang lain, musim sejuk juga termasuk beberapa isu mengenai komponen bot, seperti sistem paip dan sebarang komponen yang boleh menampung air.

Pertimbangan ruang tidak membenarkan penjelasan penuh tentang cara menyejukkan bot dan motor serta perkara yang perlu dilakukan langkah demi langkah. Jadi inilah senarai yang dipendekkan daripada maklumat yang disusun oleh Temui Berperahu:

  • Toskan dan siram enjin
  • Gunakan perlindungan kakisan enjin mengikut arahan dalam manual pemilik anda
  • Nyahkabus enjin mengikut arahan dalam manual pemilik anda
  • Tambah penstabil bahan api pada tangki gas, dan hidupkan enjin untuk seketika selepas itu
  • Gantikan penapis bahan api enjin dan pemisah bahan api/air
  • Toskan semua saluran paip dan tambah antibeku pada sistem
  • Toskan, sedut, mop, atau sebaliknya keluarkan air dari perigi hidup, perigi umpan, lambung kapal, dsb.
  • Tanggalkan palam longkang dari transom
  • Letakkan penutup di atas bot

Akhir sekali, untuk penyimpanan di luar dengan atau tanpa penutup, pastikan haluan dinaikkan lebih tinggi daripada buritan supaya sebarang air yang masuk ke dalam bot (hujan dan salji yang mencair adalah penyebab biasa) mengalir keluar dari pintu depan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *