Mulakan mereka Muda. Seorang ayah membawa anak perempuannya memancing

Baru-baru ini kami membawa anak perempuan kami memancing buat kali pertama. Ia adalah sedikit kucar-kacir tetapi masih sangat berjaya. Banyak kekecewaan datang daripada ketidaktepatan apl memancing Colorado Parks & Wildlife – kedua-dua tempat pertama yang saya pilih tidak berjaya. Walau bagaimanapun, terima kasih kepada kebaikan sukarelawan di Taman Negara Rocky Mountain, kami menemui tempat untuk pergi pada sebelah petang.

Saya tidak pernah memancing sejak saya berumur dua belas tahun dan saya mungkin boleh mengira dengan jari berapa kali saya telah memancing sepanjang hidup saya. Saya hampir tidak tahu apa yang saya lakukan. Walau bagaimanapun, saya telah membuat sedikit kajian tentang ikan trout dan saya membeli beberapa peralatan yang direka untuk memancing ikan trout dengan umpan dan saya memasangkan anak kecil saya pada joran dan kekili Paw Patrolnya.

Pada mulanya saya melemparkan untuknya dan mengajarnya untuk bersabar, menonton bobber dan menjaga garis ketat. Dia tidak begitu sabar dan terus terkial-kial. Saya meluangkan sedikit masa untuk mengajarnya membuang. Selepas sedikit kekecewaan, beberapa air mata dan luahan semangat, dia akhirnya memutuskan untuk belajar bagaimana melakukannya dan dalam masa beberapa minit, dia melontarkan barisan dengan cukup baik, jika tidak secara konsisten. Salah satu perkara yang saya katakan kepadanya adalah kekecewaan adalah sebahagian daripada memancing dan ia memerlukan kesabaran dan ketabahan untuk mengatasinya.

Jadi, pada ketika ini, dia cukup tahu semua yang saya tahu tentang memancing.

Beban kini terletak pada saya dan isteri untuk mengetahui lebih lanjut tentang memancing dan membawanya sekerap mungkin. Saya tahu ia bukan sains roket, tetapi ia juga tidak mudah. Kami berdua tidak mempunyai mentor memancing untuk mengajar kami dan kini kami perlu membimbing anak perempuan kami. Saya tahu saya akan dapat mengajarnya bagaimana untuk memburu, tetapi memancing? Dia mungkin melewati saya sebelum hari lahirnya yang keenam.

Saya melakukan apa yang saya mampu bukan sahaja untuk diri saya sendiri dan kegemaran saya dalam memburu dan memancing, tetapi untuk generasi akan datang. Tetapi bagi setiap kanak-kanak yang tidak belajar memburu atau memancing dan yang mempunyai keinginan untuk, seperti saya, ia adalah satu perjuangan yang sukar sebagai orang dewasa. Kita perlu mulakan mereka muda. Kami tidak mempunyai pilihan lain.

Ketahui lebih lanjut tentang cara memancing dan petua keselamatan untuk memancing bersama kanak-kanak di tapak kami. Sebelum merancang perjalanan memancing anda yang seterusnya bersama keluarga dan anak-anak anda pastikan anda membeli lesen memancing anda terlebih dahulu.


Anda mungkin juga berminat

Jeremy Climer

Jeremy Climer

Jeremy Climer ialah penerbit MountainClimer.com di mana dia menulis tentang hubungan rohani kita dengan tanah dan kebimbangan etika ruang luar. Dia suka berada di luar rumah bersama isteri dan anak perempuannya di negeri asal mereka di Colorado.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *