Mudah Ikuti Petua Keselamatan Memancing Batu

Saya tahu apa yang anda fikirkan: “mengapa sesiapa mahu menangkap batu?” Baiklah, saya harus mengakui bahawa penyambungan secara tiba-tiba dan padu daripada daya tak alih selepas ketiadaan yang tidak terkira banyaknya pasti membuatkan jantung berdegup kencang. Tetapi ini bukan jenis memancing batu yang saya maksudkan di sini. Saya menangani keselamatan memancing semasa melontar dari atau sekitar batu.

Mungkin tip keselamatan memancing batu terbaik melibatkan kesedaran tentang daya tarikan, atau kekurangannya. Batu terdedah di atau berhampiran pantai adalah platform yang menarik untuk pemancing tuang yang lebih baik atau untuk mencapai jarak yang lebih jauh. Walau bagaimanapun, batu-batu ini selalunya basah, bulat, dan ditutup dengan alga menjadikannya licin. Ini jelas merupakan kebimbangan yang cukup wajar di leher hutan saya sehinggakan sebuah universiti kecil di barat Pennsylvania juga mempunyai nama nasihat amaran: Slippery Rock.

Kasut memancing batu dipilih untuk keupayaan untuk mencengkam, yang penting kerana satu slip boleh meletakkan anda dalam minuman dan membawa pengakhiran yang cepat untuk perjalanan memancing. Malah, jaket keselamatan memancing batu adalah bijak, terutamanya jika anda memancing bersendirian. Terdapat pelbagai jenis kasut mendaki/mengayuh/panjat tebing yang sesuai di pasaran tetapi saya biasanya menggunakan kasut lama yang digunakan semula. Jika mencapai sasaran tuangan anda melibatkan mengharungi batu licin di sungai yang sejuk, pelbagai jenis tapak wader juga tersedia. Walau bagaimanapun, semasa memperbaharui lesen memancing anda, pastikan anda menyemak peraturan mengenai tapak kaki yang dirasai kerana terdapat beberapa perdebatan tentang kemungkinan pemindahan organisma mikroskopik invasif dari satu sumber air ke sumber air yang lain.

Batuan sangat berbeza mengikut lokasi, air dan keadaan cuaca. Batuan yang agak “baru” seperti aliran lava Hawaii yang mengeras adalah tajam dan akan mengoyak tapak kaki yang nipis. Batu-batu yang mudah untuk melompat-lompat semasa perjalanan terakhir ke sungai boleh berubah menjadi aneh dengan mandi sebentar. Walaupun kering sempurna, batu tulis rata boleh menjadi berminyak. Langkah berhati-hati kecil mesti disertakan dalam mana-mana senarai petua keselamatan memancing batu.

Dan cermin mata hitam terpolarisasi adalah satu kemestian. Ia bukan sahaja membantu anda melihat ikan di dalam air, tetapi apabila batu besar itu menggigit, tetapi mata kail terlepas dan kembali menyerang muka anda, mata mempunyai perlindungan untuk keselamatan memancing batu. Semak untuk mendapatkan lebih banyak petua keselamatan memancing dan nikmati masa yang jimat dan sihat bersama keluarga anda.

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *