Moonpenny Delphinus memenangi 2022 HOYS M&M 122cm Working Hunter Akhir

 • Kuda kuda Exmoor mendapat tempat pertama dan kedua dalam Thor Atkinson Steel Fabrications Ltd HOYS 122cm M&M yang bekerja pada akhir kuda pemburu pada Pameran Kuda Terbaik Tahun 2022 (HOYS).

  Menjadi teratas ialah Debbie Barker-Runiewicz dan Moonpenny Delphinus yang berusia 10 tahun sendiri. Daripada Firthesden Poppy, “Finn” keluar dari Moonpenny Aquarius, yang Debbie melompat dalam HOYS 133cm M&M pemburu kuda pemburu akhir tahun hanya sejam sebelum itu.  Finn disokong oleh Lauren Brill untuk penternaknya, Keluarga Bryant, yang hadir di NEC untuk menyaksikannya menang tahun ini. Dia kemudian menyertai Frankie Currell, kedua dalam pertandingan akhir kuda pemburu HOYS 122cm M&M dengan kuda jantan Jacqueline Wharton berusia tujuh tahun Dunkery Black Grouse, sebelum Debbie membelinya pada 2019.

  “Ayah dia [Moonpenny Aquarius] melompat dalam 133sm dan Finn melompat dalam 122sm,” jelas Debbie, yang mengendalikan halaman livery. “Finn telah menjadi lebih baik dan lebih baik dari masa ke masa, dan ini adalah aising pada kek selepas banyak kerja keras.”

  “Dia mungkin mempunyai setiap sifat Exmoor biasa yang anda boleh fikirkan,” Debbie meneruskan. “Salah seorang rakan saya berkata hari ini ‘adakah ini kuda poni yang anda terpaksa undurkan dari lori kerana dia tidak akan turun ke hadapan’, dan memang benar!”

  Debbie dan Finn layak untuk HOYS di pertunjukan Musim Panas Utara England.

  “Ini bukan sahaja menandakan kemenangan HOYS pertama saya tetapi tempat HOYS pertama saya,” kata Debbie, yang menunggang di NEC buat kali pertama tahun lepas bersama Finn dan Aquarius.

  “Kursus ini berjalan dengan baik, tetapi saya tertumpu terutamanya untuk memastikan dia berehat; dia boleh menjadi agak tegang jadi matlamat saya adalah untuk memastikan dia lembut dan ringan, dan dia menyukainya.”

  Anda juga mungkin berminat dengan…

  Jangan lepaskan satu detik aksi dari HOYS pada HorseandHound.co.uk tanpa had pada jumlah yang anda boleh membaca dari serendah £1 setiap minggu dengan a Langganan laman web Horse & Hound tanpa had. Sertai sekarang. Selain itu, nikmati laporan majalah HOYS setebal 22 halaman penuh kami, termasuk analisis mendalam bagi semua tayangan dan lompat tunjuk, serta ulasan eksklusif, yang dijual pada hari Khamis 13 Oktober

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *