Minggu Perlindungan Hidupan Liar Kebangsaan

Kemungkinan anda tidak menyedari bahawa Minggu Perlindungan Hidupan Liar Kebangsaan hampir tiba. Minggu Perlindungan Hidupan Liar Kebangsaan diadakan setiap tahun pada minggu kedua Oktober, iaitu pada 2022 ialah 9-15 Oktober. Perayaan sebenarnya bermula pada 8 Oktober, iaitu Hari Pemuliharaan Hidupan Liar Bandarhari yang bertujuan untuk mengetengahkan aktiviti dan program yang memupuk akses kepada ruang hijau, pendidikan, dan rekreasi luar untuk penduduk bandar.

Apakah Perlindungan Hidupan Liar Kebangsaan?

Perlindungan Hidupan Liar Kebangsaan ialah sebahagian daripada Sistem Perlindungan Hidupan Liar Kebangsaan yang ditadbir oleh Perkhidmatan Ikan dan Hidupan Liar AS, sebuah agensi di Jabatan Dalam Negeri dan dibiayai oleh dolar cukai persekutuan. Terdapat 568 tempat perlindungan dalam sistem ini. Mereka sering dirujuk sebagai “unit,” dan termasuk di antaranya ialah 101 tempat perlindungan bandar, 38 daerah pengurusan tanah lembap, dan lima monumen negara marin.

Mengapa Terdapat Perlindungan Hidupan Liar Kebangsaan?

Perlindungan Hidupan Liar Kebangsaan yang pertama – Perlindungan Hidupan Liar Kebangsaan Pulau Pelican di pantai timur tengah Florida – telah ditubuhkan pada 14 Mac 1903 untuk melindungi burung bersarang. Unit terbaharu – The Lost Trail Conservation Area di barat laut Montana – telah dicipta pada 13 Julai 2022 untuk memulihara koridor permainan besar dan kawasan rekreasi yang penting.

Unit-unit ini dan unit-unit lain dalam sistem menyediakan habitat penting untuk beribu-ribu spesies hidupan liar, serta akses kepada rekreasi untuk pemancing, pemburu, pelayar, pencari burung dan semua jenis peminat hidupan liar. Perkhidmatan Ikan & Hidupan Liar menguruskan unit ini untuk tujuan memulihara dan memulihkan sumber ikan, hidupan liar dan tumbuhan.

Di manakah tempat perlindungan?

Tempat perlindungan wujud di seluruh benua Amerika Utara, serta di Alaska, Hawaii, Kepulauan Pasifik lain dan Puerto Rico. Cara terpantas untuk mencarinya ialah pergi ke Perkhidmatan Ikan & Hidupan Liar direktori dan cari mengikut negeri atau poskod. Ambil perhatian bahawa terdapat tempat perlindungan dalam jarak sejam memandu dari kebanyakan kawasan metropolitan, dan hampir kesemuanya menawarkan kemasukan percuma.

Apakah Minggu Perlindungan Hidupan Liar Kebangsaan dan Mengapa Ia Penting?

Minggu Perlindungan Hidupan Liar Kebangsaan ialah masa untuk Perkhidmatan Ikan & Hidupan Liar AS serta agensi rakan kongsi serta organisasi pemuliharaan untuk menarik perhatian kepada program dan faedah perlindungan dan menggalakkan orang ramai melawat satu dan mungkin menyertai aktiviti peringatan khas. Semak dengan tempat perlindungan individu untuk melihat apa, jika ada, acara khas yang dirancang. Jika anda tidak dapat melawat tempat perlindungan pada masa ini, anda masih perlu menyemak senarai manfaat yang ada di tempat perlindungan ini. Semua tempat perlindungan ini adalah milik anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *