Migrasi: Veeries Ramalkan Taufan | Nota Burung

Nota Burung®

Veeries Ramalkan Taufan

Ditulis oleh Ariana Remmel

Ini ialah BirdNote.
[Veery song, https://macaulaylibrary.org/asset/30930861]
Lagu Veery yang berpusar seperti seruling berkumandang di pepohonan di utara Amerika Syarikat dan selatan Kanada semasa musim pembiakan musim panas. Seriawan berwarna kuning kekuningan ini hanya menghasilkan satu anak ayam setiap tahun. Dan mereka akan mencuba seberapa banyak yang diperlukan untuk berjaya melahirkan anak.
Kecuali dalam beberapa tahun, Veeries mengurangkan musim pembiakan mereka. Burung yang masih belum membesarkan anak berputus asa untuk membiak sama sekali. Tapi kenapa?
[Storm and wind]
Dengan beberapa penyelidikan data yang bijak, para penyelidik mendapati bahawa Veeries cenderung untuk menghentikan pembiakan pada awal tahun yang sama ketika musim taufan Atlantik sangat teruk. Sebaliknya, mereka bersedia untuk penghijrahan musim gugur mereka ke Teluk Mexico ke rantau Amazon di Amerika Selatan. Malah, Veeries kadangkala lebih baik dalam meramalkan keadaan taufan daripada model komputer! Dan itu amat menarik perhatian saintis, kerana burung itu nampaknya meramalkan ribut beberapa bulan lebih awal. Masih menjadi misteri bagaimana burung penyanyi ini menjadi ahli meteorologi yang luar biasa.
Apabila perubahan iklim meningkatkan bilangan dan keamatan taufan Atlantik, banyak burung penyanyi seperti Veery boleh mengalami akibatnya. Mereka bukan sahaja mempunyai sedikit masa untuk membiak, tetapi keselamatan mereka terjejas kerana mereka terpaksa terbang melalui ribut kuat semasa musim penghijrahan musim luruh.
[Veery song, https://macaulaylibrary.org/asset/30930861]
Untuk mengetahui lebih lanjut tentang perkara yang boleh anda lakukan untuk menyokong burung migrasi di rumah, mulakan di tapak web kami: BirdNote dot ORG.
Untuk BirdNote, saya Ariana Remmel.
###
Penerbit Kanan: John Kessler
Pengurus Pengeluaran: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
Penerbit Digital: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Veery ML 30930861 dirakam oleh I. Davies.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© September 2021 Pencerita BirdNote: Ariana Remmel

SPRING-01-2021-09-27 SPRING-01

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *