Migrasi: Pine Siskin Burst | Nota Burung

Nota Burung®

Pecah Pine Siskin

Ditulis oleh Ariana Remmel

Ini ialah BirdNote.
Adakah anda pernah melihat kawanan burung di halaman rumah anda yang muncul beramai-ramai setahun tetapi tidak hadir sepenuhnya pada seterusnya?
[Pine Siskin songs ​​https://macaulaylibrary.org/asset/304501831]
Bawa kawanan Pine Siskin ini berkerumun mengelilingi penyuap thistle, sayap mereka berkelip-kelip kuning seketika semasa mereka terbang. Daripada mengguna pakai jadual perjalanan utara dan selatan yang biasa anda kaitkan dengan burung penyanyi yang berhijrah, siskin ini mengambil pendekatan yang lebih nomad — pergerakan mereka bergantung pada ketersediaan makanan dan habitat. Ia dipanggil penghijrahan “tidak terganggu”.
[Pine Siskin songs ​​https://macaulaylibrary.org/asset/304501831]
Pada tahun-tahun apabila benih konifer jarang ditemui di hutan boreal Kanada, Pine Siskins mungkin berkeliaran di latitud yang lebih rendah – katakan California Selatan atau Tennessee. Lokasi dan masa gangguan ini berubah dari tahun ke tahun.
Dan kadangkala secara kebetulan, kawanan gergasi Pine Siskins disalurkan ke kawasan yang sama — menuju ke halaman belakang yang penuh dengan siskin. Walaupun kawanan ini menggembirakan pemerhati burung, kumpulan siskin yang padat dengan mudah boleh menghantar penyakit seperti salmonellosis kepada satu sama lain dan kepada burung lain. Ini adalah peringatan yang baik untuk menjaga kebersihan tempat makan burung untuk pelawat berbulu kami yang tidak selalu dapat “jarak sosial” apabila penyakit merebak.
[Pine Siskin songs ​​https://macaulaylibrary.org/asset/304501831]
Untuk BirdNote, saya Ariana Remmel.
Rancangan hari ini dibawakan kepada anda oleh Yayasan Bobolink.
###
Penerbit Kanan: John Kessler
Pengurus Pengeluaran: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
Penerbit Digital: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Pine Siskin ML 304501831 dirakam oleh MZ
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2021 BirdNote Oktober 2021 Narator: Ariana Belt
ID# PISI-01-2021-10-08 PISI-01

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *