Migrasi Musim Sejuk The Sandpiper Barat

Nota Burung®

Migrasi Musim Sejuk The Sandpiper Barat

Ditulis oleh Camilo Garzón

Ini ialah BirdNote.

[Sinaloa tidal mudflat, Xeno Canto 518559]

Di sepanjang pantai Sinaloa di México, terdapat spesies burung pantai dengan salah satu penghijrahan terpanjang di Hemisfera Barat.

[Western Sandpiper calls, Xeno Canto 623973]

Juanita Fonseca: Mereka membiak di Kanada dan sampai ke pantai Sinaloa di tapak ladang udang ini. Jumlahnya sangat-sangat banyak.

Mereka membiak di Kanada dan tiba di pantai Sinaloa untuk menghabiskan musim sejuk, kata Pakar Pemuliharaan Udang dan Burung Pesisir bernama Juanita Fonseca. Sinaloa mempunyai lebih daripada 400 batu garis pantai di Pantai Pasifik dan Laut Cortés. Di sana, Juanita bekerjasama dengan Rangkaian Rizab Burung Pesisir Hemisfera Barat dan Manomet, mencipta garis panduan yang membantu penternak udang berkongsi garis pantai dengan burung pantai.

Salah satu burung pantai itu ialah Western Sandpiper.

[Western Sandpiper calls, Xeno Canto 623972]

Dan tukang pasir, di sini dikenali sebagai el Playerito occidental, mahu makan. Tetapi habitat tanah lembap mereka terjejas oleh industri penternakan udang.

Oleh sebab itu, Juanita dan penyelidik lain ingin melihat bagaimana dan di mana burung pantai ini mengembara, untuk mengetahui habitat mana yang memerlukan lebih banyak perlindungan. Jadi mereka telah meletakkan pemancar radio ringan pada burung untuk menjejaki pergerakan mereka.

Juanita Fonseca: Ia adalah spesies yang menarik minat orang Kanada, yang mana kami telah bekerjasama dengan mereka dan bekerja dengan spesies ini kerana bilangan yang tiba di sini di pantai ini.

Ia adalah spesies yang diminati oleh ahli biologi Kanada, yang bekerjasama dengan Juanita dan pasukannya untuk memelihara kawasan musim sejuk mereka di Sinaloa, katanya. Dan mereka berbuat demikian dengan mewujudkan ruang dalam ladang udang untuk dimakan oleh playerito.

Rancangan ini adalah sebahagian daripada siri penyelidikan pemuliharaan burung pantai Manomet, dan ia juga tersedia en español — lawati tapak web kami, BirdNote dot org, untuk mengetahui lebih lanjut. Saya Camilo Garzón.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Editor Skrip: Camila Kerwin dari Rough Cut Collective
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Soundscape Xeno Canto 518559, Western Sandpiper XC623972 dan Western Sandpiper XC623973 dirakam oleh M. Grosselet.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote September 2022
Narator: Camilo Garzon

ID# manomet-03-2022-09-20 manomet-03

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *