Migrasi: Migrasi Molt | Nota Burung

Nota Burung®

Sangat Migrasi

Ditulis oleh Ariana Remmel

Ini ialah BirdNote.
[American Goldfinch ML 105487]
Goldfinch Amerika ini tidak dapat disangkal dalam bulu pembiakan kuning terangnya. Datang lewat musim panas di utara Amerika Syarikat, walaupun, dan bulunya mula kelihatan sedikit compang-camping. Burung itu bersiap sedia untuk berhijrah ke selatan untuk musim sejuk. Dan selepas penghijrahan terakhirnya, musim pembiakan yang sibuk, dan pendedahan kepada unsur-unsur, tiba masanya untuk set bulu baharu.
Walaupun goldfinch sedang mengembangkan bulu penerbangan baru dalam proses yang dipanggil molting, dia tidak begitu lincah di sayap. Itu menjadikannya janggal untuk mengumpul makanan – dan dia lebih terdedah kepada pemangsa. Yikes! Hanya untuk selamat, goldfinch ini membuat hentian pit di lokasi sekunder, jauh dari tempat pembiakan, untuk mengalami penghinaan molting.
[American Goldfinch ML 105487]
Banyak burung penyanyi membuat lencongan migrasi ini untuk menukar bulu mereka, biasanya antara perjalanan musim bunga dan musim gugur yang besar. Ia dipanggil migrasi molt. Burung di Barat lebih berkemungkinan mengembara lebih jauh dari tempat pembiakan mereka untuk mencari tempat perlindungan yang selamat, tetapi para saintis melihat tingkah laku ini dalam spesies burung di seluruh AS
Untuk melindungi burung semasa peringkat terdedah ini, habitat penghijrahan molt boleh menjadi sasaran penting untuk usaha pemuliharaan masa hadapan.
Untuk BirdNote, saya Mark Bramhill.
###
Penerbit Kanan: John Kessler
Pengurus Pengeluaran: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
Penerbit Digital: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. American Goldfinch ML 105487 direkodkan oleh G. Keller.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2021 BirdNote Oktober 2021 Narator: Mark Bramhill
ID# migrasi-36-2021-10-25 migrasi-36

Rujukan: https://birdpop.org/docs/pubs/Pyle_et_al_2018_Molt_Migration.pdf;

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *