Migrasi: Menonton Migrasi dari Bangunan Empire State

Nota Burung®

Menonton Migrasi dari Bangunan Empire State

Ditulis oleh Ariana Remmel

Ini ialah BirdNote.
[Rhapsody in Blue]
Ketika matahari terbenam di New York City, pengarang Helen Macdonald menuju ke puncak Empire State Building, bukan untuk melihat metropolis yang luas, tetapi untuk menikmati keajaiban penghijrahan musim bunga dari sudut pandang yang luar biasa, tinggi di langit terbuka.
Macdonald menulis dalam koleksi eseinya, Vesper Flights, bahawa, “Untuk setiap burung yang lebih besar yang saya lihat, tiga puluh atau lebih burung penyanyi melintas.
Mereka sangat kecil. Memerhati laluan mereka hampir terlalu mengharukan untuk ditanggung. Ia menyerupai bintang, bara, api pengesan perlahan.”
Tetapi kegembiraannya berkurangan apabila dia melihat beberapa burung berputar tanpa henti di sekeliling suar bangunan itu.
“Burung-burung ini telah tertarik kepadanya,” tulisnya, “terlepas dari landasan, jentera mereka yang indah ditenggelami cahaya, menyebabkan mereka keliru dan dalam bahaya yang besar. Selepas terpukau dengan cara ini, beberapa burung mengheret diri mereka sendiri dan meneruskan perjalanan mereka. Yang lain tidak.”
Mematikan lampu latar langit bandar yang menyala – dan juga rumah pinggir bandar – boleh membantu melindungi burung yang berhijrah pada waktu malam. Untuk mendapatkan sumber tentang cara mengurangkan pencemaran cahaya dan meramalkan penghijrahan burung di rantau anda, mulakan di tapak web kami: BirdNote.org.
Saya Ariana Remmel.
Rancangan hari ini dibawakan kepada anda oleh Yayasan Bobolink.
###
Penerbit Kanan: John Kessler
Pengurus Pengeluaran: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
Penerbit Digital: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2021 BirdNote Oktober 2021 Narator: Ariana Belt
ID# migrasi-35-2021-10-29 migrasi-35

“Rhapsody in Blue” daripada album Gershwin oleh Allegria, George Gershwin pada piano bersama Paul Whiteman Orchestra, 1927

Rujukan: Helen Macdonald, Vesper Flights https://groveatlantic.com/book/vesper-flights/;

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *