Migrasi: Bolehkah Burung “Melihat” Medan Magnet?

Nota Burung®

Bolehkah Burung “Melihat” Medan Magnet?

Ditulis oleh Ariana Remmel

Ini ialah BirdNote.
[European Robin song https://macaulaylibrary.org/asset/89108201]
Walaupun pandangan mata burung membolehkan burung penyanyi yang berhijrah seperti Robin Eropah ini menjejaki tanda tempat penting di sepanjang laluannya, protein istimewa di matanya mungkin membenarkannya “melihat” medan magnet Bumi. Ia seperti seorang pejalan kaki menggunakan kompas untuk mencari utara sebenar.
[European Robin song https://macaulaylibrary.org/asset/89108201]
Apabila Robin Eropah semakin hampir kepada penghijrahan, mata mereka menghasilkan lebih banyak protein pengesan cahaya yang dipanggil cryptochrome. Burung yang tidak berhijrah mempunyai protein mata ini juga, tetapi pada tahap yang lebih rendah.
Untuk memahami sebab burung yang berhijrah mungkin memerlukan lebih banyak protein ini, saintis membandingkan protein cryptochrome daripada Robin Eropah — burung yang berhijrah — dengan yang daripada ayam dan merpati, burung yang tidak berhijrah. Mereka mendapati bahawa hanya cryptochrome robins mengubah tingkah lakunya dengan kehadiran medan magnet yang lemah. Ciri ini boleh menjadikan medan pandangan burung kelihatan lebih gelap ke arah garis medan magnet, membolehkan mereka memvisualisasikan arah mana arah utara.
[Rock Pigeons cooing and https://macaulaylibrary.org/asset/167946961]
Burung merpati mempunyai mineral magnet yang dipanggil magnetit yang tertanam dalam paruhnya. Jadi, walaupun mereka mungkin tidak dapat melihat medan magnet, mereka dapat mengesannya. Inilah yang menjadikan merpati pulang begitu pandai mencari jalan pulang!
Burung yang bergerak boleh menggunakan satu atau kedua-dua cara untuk mengesan medan magnet.
[European Robin song https://macaulaylibrary.org/asset/89108201]
Untuk BirdNote, saya Mark Bramhill.

###
Penerbit Kanan: John Kessler
Pengurus Pengeluaran: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
Penerbit Digital: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Robin Eropah ML 89108201 dirakam oleh D. Garcia-Hall, Rock Pigeon ML 315571941 dirakam oleh A. Finch, dan Rock Pigeon ML 167946961 dirakam oleh P. Marvin.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© September 2021 Narator Nota Burung: Mark Bramhill

migrasi-31-2021-09-22 migrasi-31

Rujukan: https://www.nature.com/articles/s41586-021-03618-9

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *