‘Mereka tidak akan mengetuk saya dari tempat bertenggek saya lagi!’ John mengetuai perhimpunan sembilan Whitakers di HOYS yang berjaya

 • Tidak jelas apa kata nama kolektif untuk sekumpulan Whitakers – tetapi apa pun itu, terdapat satu di Horse of the Year Show (HOYS) minggu lepas.

  Sembilan ahli keluarga bertanding, dalam segala hal dari kelas kebangsaan hingga grand prix, dan kebanyakan mereka berkumpul untuk bergambar di Arena Antarabangsa Andrews Bowen pada 8 Oktober.  Perhimpunan itu sendiri bukanlah sesuatu yang bermakna – “Pekerjaan terbesar ialah mengumpulkan kami, saya fikir kami akan terlepas kelas kami!” William Whitaker berkata. “Terdapat ramai daripada kita di sini; kami fikir kami akan melakukannya dengan nombor!”

  Tetapi, William menambah: “Ini menunjukkan betapa HOYS bermakna untuk digunakan sebagai sebuah keluarga. Kita semua mahu mengikuti jejak langkah John dan Michael dalam sukan ini, jadi untuk berada di sini bersaing, bersama John dan ahli keluarga yang lain, membuatkan saya sangat bangga. Dan saya pasti ia membuatkan ayah dan bapa saudara saya bangga juga.”

  John telah bertanding di HOYS selama lebih setengah abad, yang menurut William adalah “hebat”.

  “Perkataan ‘legenda’ tidak memberikan keadilan kepadanya,” katanya. “Kami semua sangat memandang tinggi kepadanya, dan belajar daripadanya setiap hari. Ia akan menjadi satu perkara jika dia mempunyai berjuta-juta di belakangnya dan akan keluar untuk membeli kuda terbaik, tetapi dia tidak. Dia masih menghasilkan kuda muda ke peringkat teratas – dan mengalahkan kami. Saya sudah biasa dengan itu, dia telah melakukannya sepanjang hidup saya! Tetapi saya pasti dia gembira apabila salah seorang daripada kami menang seperti ketika dia menang.”

  Ia adalah minggu Whitaker yang berjaya; serta kemenangan William dalam kelas ranking Piala Cabaran Grandstand di Jalellah OL, dan tempat kedua rapat John dalam grand prix di Equine America Unick Du Francport, Robert memenangi enam bar di Vermento.

  John pada Sharid berada di tempat kedua bersama Shane Breen di Vistogrand, dan Robert berkata selepas itu: “Saya telah memberitahunya untuk bersara beberapa kali tetapi dia nampaknya hanya kembali dan menang lebih banyak!

  “Dia tidak pernah ragu, saya rasa itu aset terbaiknya. Dia begitu positif, dia fikir dia boleh memenangi mana-mana kelas dengan mana-mana kuda – dan selalunya, dia menang. Dia masih membantu saya setiap hari – kami membantu satu sama lain – dan saya fikir dia masih akan memenangi lebih banyak lagi.”

  John sendiri bergurau bahawa keluarganya telah “mengambil alih sedikit” di HOYS tahun ini.

  “Tetapi mereka semua baik,” katanya. “Mereka semua berminat, pekerja yang baik, lelaki yang baik dan mereka baik. Ia hebat untuk ditonton.

  “Saya rasa ia ada dalam darah, sudah pasti, ia mesti ada. Mereka mungkin mencuba perkara lain tetapi fikir showjumping mungkin akan jadi, yang bagus untuk dilihat.

  “Saya rasa mengagumkan mereka semua berminat. Saya telah hilang kiraan tetapi saya fikir hanya ada dua daripada keluarga yang tidak menunggang, adik perempuan Jack, tetapi yang lain melakukannya, dan mereka semua baik, dan saya amat berbangga.”

  John menambah bahawa kerjayanya yang panjang dan sangat berjaya mungkin “memberi mereka sesuatu untuk disasarkan”.

  “Tetapi saya tidak akan memberikannya kepada mereka dengan mudah, mereka tidak akan menjatuhkan saya dari tempat saya!” katanya. “Saya masih akan berada di sini; Saya tidak tahu untuk berapa tahun, tetapi beberapa lagi lagi.”

  • Pada pendapat anda, apakah kata nama kolektif untuk sekumpulan Whitakers? Hantar fikiran anda ke [email protected], termasuk nama anda, dan bandar dan daerah terdekat

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *