‘Mereka ketawa apabila saya membelinya’: mengaku sendiri ‘cob convert’ memenangi gelaran dressage

 • Seorang penunggang yang sentiasa mempunyai pemburu dan tidak pernah membayangkan dirinya menunggang dengan bulu-bulu yang berterbangan telah menjadi “pemuala tongkol”, menikmati kejayaan negara dengan gelding berwarna.

  Laura Rose tidak bercadang untuk mengambil apa-apa seperti 14.2hh Borough’s Doorman (Barry), tetapi “berjudi”. Perjudian itu membuahkan hasil kerana pemain berusia enam tahun itu tahun ini bukan sahaja menang di Kejohanan Bersekutu Dressage British, tetapi juga menyamai markah kemenangan di Kejohanan Pesta Musim Panas Petplan Equine.  “Saya adalah orang itu,” Laura memberitahu H&H. “Saya tidak pernah mempunyai tongkol, semuanya adalah pemburu wanita besar, dan saya tidak mencarinya sehingga dia datang.”

  Laura mencari, tidak berjaya, untuk seekor kuda apabila Barry menjadi tersedia di halaman liverynya, dan setelah ummed dan ahhed dan berkata tidak dua kali, dia akhirnya membelinya untuk dirinya sendiri.

  “Dia hanya empat tahun dan telah diundur dan ditunggangi, jadi saya mula menggodamnya,” katanya. “Kami mempunyai pantai dua minit jauhnya jadi saya akan menunggang ke sana dan ke moor Yorkshire Utara. Kami akan pergi sendiri dan membayar £10 untuk berkhemah di padang untuk malam itu, kemudian pergi mendaki gunung, dan kami terikat seperti itu.”

  Setelah perkongsian itu terbentuk, Laura mula membawa Barry ke pertunjukan, bermula pada peringkat awal tetapi menikmati kejayaan dari awal.

  “Kami layak ke Festival Kawasan Petplan musim sejuk dan musim panas, kemudian pergi ke final dan bersama-sama pertama dalam gaya bebas gangsa, dan hanya menduduki tempat kedua dalam kolektif. Untuk melakukan itu secara bertongkol adalah gila.”

  Pasangan itu kemudiannya pergi ke kejohanan yang berkaitan di Bury Farm, memenangi kelas perak Tradisional Cob Traditional Gypsy Association dan gangsa novis, dan merupakan tongkol yang mendapat markah tertinggi keseluruhan dalam bahagian awal.

  Hari itu bukan tanpa drama, kerana apabila Laura tiba selepas perjalanannya selama lima setengah jam, dia mendapati dia telah meninggalkan topinya di rumah.

  “Saya bertanya kepada pesaing lain tetapi tiada siapa yang mempunyai topi ganti jadi saya pergi ke meja setiausaha untuk menarik diri,” katanya. “Wanita yang mengendalikan Bury Farm berlari ke kedai tack yang tertutup dan menemui satu-satunya topi BD-legal yang dia tinggalkan dalam simpanan, masih dengan tag, dan biarkan saya menggunakannya. Saya membawa pulang empat ikat pinggang yang cantik, semuanya terima kasih kepada wanita itu.”

  Laura menambah: “Saya berada di kawasan sekitar 300 liveries, dan semua orang tahu saya mempunyai jenis. Apabila saya mendapat Barry, dia semua berbulu dan kelihatan seperti dia sepatutnya diikat di tepi bulatan. Orang ketawa pada saya dan berkata ‘Apa yang anda beli?’ and even my mum said ‘You beli dia buat apa?’. Jadi selepas itu, saya fikir ‘Tonton saya mengubahnya menjadi juara’, dan saya akan membuktikan mereka semua salah.”

  Dia menambah bahawa Barry boleh menjadi “sedikit pemain persembahan” di gelanggang, dan dia kadang-kadang perlu menahan semangatnya.

  “Beliau gemar memamerkan bulu-bulunya dan berlumba-lumba, tetapi itu tidak diperlukan pada awalnya!” dia berkata. “Saya seorang mualaf tongkol dan saya tidak akan mempunyai apa-apa lagi sekarang.

  “Lihat apa yang telah kami capai; jangan jadi seperti saya dan snub cobs kerana saya telah terlepas peluang dan perjalanan ini selama bertahun-tahun.”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *