Merancang Perjalanan Memancing Musim Bunga: Adakah Anda Bersedia?

Walaupun sesetengah orang memancing sepanjang tahun, termasuk musim sejuk, majoriti tidak mendapat keinginan sehingga musim bunga tiba. Ia akan menjadi baik hujung minggu depan, saya perlu pergi memancing, adalah pemikiran biasa. Bolehkah anda ambil barang anda dan pergi? Atau adakah anda perlu membuat perancangan dan persediaan? Kebanyakan kita berada di kem terakhir.

Merancang Perjalanan Memancing Musim Bunga: Percutian Pertama

Sebaik-baiknya, anda tidak hanya membuang gear anda di sudut pada penghujung musim lalu. Anda menyokong ketegangan seretan pada kekili, membersihkan tackle gunk off, membaiki mana-mana panduan yang rosak atau pengaki panduan yang longgar, menyemak keadaan talian anda, menservis kekili anda dan menyimpan semua ini daripada cahaya matahari dalam persekitaran yang stabil. Jika anda melakukan perkara itu, ada peluang yang baik untuk anda keluar dari pintu permulaan tahun ini dan merancang perjalanan memancing musim bunga yang sempurna.

Awak tak buat? Nah, sekarang anda perlu meluangkan masa untuk memeriksa semua peralatan anda, kerana perkara terakhir yang anda mahukan ialah pergi ke air dan membuat balingan pertama itu, hanya untuk mendapati bahawa tiada garisan yang mencukupi pada gelendong, hujung -gelang pemandu atas rosak, pemegang kekili tidak akan berpusing, wader anda bocor, dan sebagainya.

Sekurang-kurangnya yang perlu anda lakukan ialah meletakkan palam latihan casting pada setiap pakaian memancing anda (milik anda dan anak anda) dan membuat beberapa cast-and-retrieves. Semak juga fungsi seret pada setiap kekili. Dengan cara itu anda akan tahu sama ada sebarang cegukan mungkin dijangkakan, dan anda boleh mengatasinya di rumah, bukan di atas air.

Masalah Paling Biasa

Berikut ialah beberapa perkara yang paling biasa untuk ditangani apabila anda merancang perjalanan memancing musim bunga dan memeriksa peralatan anda.

Talian

Garisan lama, garisan bergelung teruk dan paras garisan rendah biasanya ditemui pada permulaan jika musim. Gantikan atau tambahkan garisan pada gelendong dan bawa ke lebih kurang dalam jarak lapan inci dari bibir gelendong. Ambil tindakan untuk mengalih keluar memori daripada baris.

Seret kekili

Seretan kekili tidak berfungsi dengan betul jika ia dibiarkan dalam keadaan tegang untuk jangka masa yang lama, masalah biasa. Seekor ikan besar menangkap gewang atau umpan anda, mesin basuh seret melekat dan tidak melepaskan garisan dengan cara yang sama, dan anda kehilangan tangkapan berharga.

Penyelenggaraan kekili

Melincirkan kekili anda meningkatkan tuangan dan pengambilan semula. Ia tidak begitu penting untuk kerap dilakukan di air tawar seperti memancing di air masin. Ikut arahan pengeluar kekili, atau bawa kekili ke kedai peralatan untuk penyelenggaraan. Satu-satunya masalah dengan yang terakhir ialah pada musim bunga, anda mungkin perlu menunggu sebentar untuk mendapatkan semula gelendong anda, kerana ramai yang lain sedang beratur untuk melakukan perkara yang sama.

Pemandu joran

Gantikan mana-mana yang rosak atau yang mempunyai kesan pada gelang seramik.

cangkuk

Periksa keadaan mata kail dan mata kail anda. Jika ia sedikit berkarat, anda boleh mengilapnya sambil mengasah dan ia akan baik-baik saja. Jika mereka berkerak, gantikannya. Asah mana-mana cangkuk yang kusam.

Pemeriksaan aksesori

Letakkan lampu suluh di dalam wader dan but untuk memeriksa kebocoran; pastikan tang dan pencengkam ikan anda berfungsi; dan luangkan masa untuk membersihkan dan menyusun semula peranti storan menangani anda, yang juga akan membantu anda mencari perkara yang anda perlukan dengan cepat pada lawatan pertama itu.

Perkara berperahu

Jika anda akan menggunakan bot, terdapat satu lagi set pemeriksaan yang perlu dilakukan, dan anda perlu meluangkan masa untuk mereka juga.

Yang paling penting

Lesen memancing anda adalah terkini, bukan? Jangan buat spekulasi tentang ini. Gali lesen anda dan semak untuk melihat sama ada ia telah tamat tempoh atau bila ia akan tamat tempoh.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *