Merancang Pengembaraan Perkhemahan & Memancing Anda

Bulan Luar Hebat Kebangsaan mengingatkan kita untuk mengamalkan rekreasi yang bertanggungjawab pada tahun ini semasa kita meneroka laluan air negara kita atau merancang perjalanan berkhemah keluarga ke taman berdekatan. Jun ialah bulan yang sesuai untuk menghargai faedah yang diperolehi bersama-sama masa yang diluangkan di luar sambil berhati-hati untuk bertanggungjawab tentang cara anda melakukannya.

Gunakan petua berguna ini semasa anda merancang perkhemahan Bulan Luar Hebat anda yang bertanggungjawab atau pengembaraan memancing:

  1. Rancang pengalaman luar Bulan Luar Hebat anda lebih dekat dengan rumah tahun ini. Elakkan memandu jauh ke lokasi terpencil, dan pastikan anda mempertimbangkan betapa sesaknya tapak perkhemahan tertentu atau tanjakan bot. Gunakan tempat memancing dan peta bot untuk mencari tempat baharu berhampiran rumah yang mungkin belum anda lawati.
  2. Dengan sebarang percutian perkhemahan atau memancing yang akan anda lakukan, elakkan daripada membuat terlalu banyak perhentian semasa dalam perjalanan dengan menggunakan senarai semak untuk memastikan anda mempunyai makanan yang mencukupi dan peralatan yang diperlukan. Pastikan anda membawa beberapa lap sanitasi, sarung tangan pakai buang dan pembersih tangan untuk keluarga anda.
  3. Perlu diingat bahawa kebanyakan taman negara kita akan mengikuti pendekatan berperingkat untuk membuka semula kawasan taman semasa Bulan Luar Hebat Kebangsaan tahun ini disebabkan oleh COVID-19. Ini terpakai pada ruang luar seperti denai, tapak perkhemahan, tanjakan bot dan kawasan berkelah. Pengubahsuaian pada operasi taman akan dinilai dan diselaraskan berdasarkan taman demi taman jadi sentiasa semak dengan taman khusus untuk mendapatkan butiran tentang operasi mereka, termasuk tapak perkhemahan.
  4. Kitar semula, buang sampah dengan betul, dan kemaskan apa yang anda bungkus. Ingat bahawa perkhemahan dan pemancing yang berhati-hati sentiasa menjaga dan meninggalkan tempat perkhemahan dan memancing yang bersih.
  5. Meja Bulat Rekreasi Luaran (ORR) menawarkan sumber dan alatan tambahan untuk rekreasi yang bertanggungjawab semasa Bulan Luaran Hebat. Gabungan organisasi luar ini menggariskan cara acara khusus telah disesuaikan untuk mengambil kira kesan COVID-19 semasa kita bekerjasama ke arah pemulihan ekonomi, sosial dan mental.

Jika anda tertanya-tanya tentang sejarah Bulan Luar Hebat Kebangsaan, Senat secara rasmi menetapkan Jun 2019 sebagai Bulan Luar Hebat. Great Outdoors Week sebenarnya bermula di bawah Presiden Clinton pada tahun 1998 dan telah berkembang di bawah pentadbiran Bush, Obama dan Trump menjadi perayaan luar selama sebulan. Buat rancangan untuk mengambil bahagian secara bertanggungjawab sambil mengalami faedah pemulihan yang positif pada masa kesejahteraan berada di hadapan dan di tengah-tengah.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *