Meraikan Hari Burung Wanita | Nota Burung

Nota Burung®

Meraikan Hari Burung Wanita

Ditulis oleh Conor Gearin

Ini ialah BirdNote.

Pada 2019, beberapa rakan sekerja di Persatuan Audubon Kebangsaan membentuk pasukan untuk Siri Burung Dunia yang memfokuskan pada mengenal pasti burung betina. Mereka berusaha untuk menyerlahkan bagaimana burung betina telah kurang dikaji dan dihapuskan secara tidak adil sebagai lebih senyap dan kurang menarik. Dan mereka mempunyai nama yang sempurna untuk diri mereka sendiri: The Galbatrosses.

[Baltimore Oriole female song, ML 342317931]

Walaupun mencari senarai besar burung betina bukanlah mudah, pasukan itu menarik perhatian ramai pemburu burung lain, kata ahli Galbatross, Purbita Saha.

Purbita Saha: Ia sebenarnya menimbulkan banyak keterujaan di kalangan pesaing veteran Siri Dunia. Mereka menghantar teks kepada kami tentang tempat kami boleh mencari burung hantu betina dan sebagainya. Ia benar-benar mencetuskan keinginan untuk keluar dan sentiasa mencari burung betina dalam kami.

Sejak itu, Galbatrosses telah mengetuai acara tentang IDing burung betina, yang sering melangkaui perbezaan mudah dalam warna kepada tingkah laku dan bunyi. Dan mereka mengadakan Hari Burung Wanita pertama pada hujung minggu Hari Peringatan pada 2020. Dari situ, projek itu terus berkembang, kata ahli Galbatross Joanna Wu.

Joanna Wu: Usaha itu benar-benar mendapat lebih banyak daya tarikan daripada yang kami jangkakan. Perkara kegemaran saya tentang projek ini hanyalah bercakap dengan orang ramai dan meminta mereka mendapat detik mentol lampu, “Betul, ini adalah maklumat di mana kami secara berkesan kehilangan separuh daripada biodiversiti burung.”

[Baltimore Oriole female song, ML 342317931]

Ketahui cara untuk mengambil bahagian dalam Hari Burung Wanita pada hujung minggu ini di laman web kami, BirdNote dot org. Saya Conor Gearin.

###
Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Baltimore Oriole ML 342317931 direkodkan oleh J. Ellerbusch.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Mei 2022 Narator: Conor Gearin

ID# fbd-01-2022-05-28 fbd-01

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *