Menyelamatkan Hargila | Nota Burung

Nota Burung®

Menyelamatkan Hargila

Diadaptasi daripada Hargila dokumentari oleh Conor Gearin

Ini ialah BirdNote.

[ambi including Hargila bill clattering, SFX track 02:58]
[mix with other Hargila calls using same time stamp on PFX track]

Ahli biologi pemuliharaan Purnima Devi Barman [POUR-nee-mah DEY-vee BAHR-mahn] kembali ke Assam, India, tempat dia dibesarkan, untuk bekerja dengan burung yang sangat terancam, bangau Ajudan Besar. Spesies ini bersarang di kawasan berpenduduk di Assam, di mana ia dikenali sebagai Hargila [HAHR-gee-lah]. Kerana mereka adalah pemulung, ada yang melihat Hargila sebagai najis dan membuang pokok di tempat mereka bersarang. Purnima pernah melihat seorang lelaki menebang salah satu pokok ini dan berasa tidak berdaya untuk menghalangnya.

Purnima Devi Barman: [interview 03:20] Dan sejak hari itu misi saya bermula dan saya ingin bekerja lebih dan lebih untuk menyelamatkan Hargila daripada kepupusan, untuk menyelamatkan habitat mereka, untuk mendidik orang ramai. [06:52] Jadi saya cuba membawa burung itu ke dalam tradisi mereka, ke dalam budaya mereka.

Purnima menemui cara kreatif untuk membawa bangau ke dalam kehidupan harian wanita tempatan. Dia mengadakan mandi bayi untuk bangau untuk meraikan musim pembiakan mereka.

[8:32] Dan kemudian kami meraikan orang ramai, wanita kampung bersama-sama, seperti mandi bayi bangau, seperti yang kami lakukan untuk wanita Assam ketika mereka sedang mengandung.
[08:55] Kemudian saya tidak perlu memberitahu mereka untuk tidak menebang pokok; kemudian mereka mendapat tahu bahawa kita perlu melindungi pokok.

[start song]

Dengan bantuan daripada penduduk tempatan, populasi Hargila telah bertambah. Anda boleh melihat burung-burung besar yang kelihatan prasejarah ini dalam dokumentari baharu yang dipanggil Hargila yang dihasilkan oleh Gerrit Vyn dan Cornell Lab of Ornithology. Cari pautan di laman web kami, BirdNote DOT org. Saya Mark Bramhill.

###
Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Rakaman lapangan dan temu bual dari dokumentari Hargila, digunakan dengan izin.
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Januari 2022 Narator: Mark Bramhill

ID# hargala-01-2022-01-12 hargala-1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *