Menyediakan Rumah kepada Purple Martins

Nota Burung®

Menyediakan Rumah kepada Purple Martins

Diadaptasi daripada podcast Bring Birds Back

Ini ialah BirdNote.

[Purple Martin calls]

Purple Martins adalah sejenis burung walet. Di AS pra-Kolonial mereka akan bersarang di lubang burung belatuk terbiar. Atau, di Tenggara, di tanah Cherokee, Chickasaw, dan Choctaw, dalam labu kering yang digantung oleh Orang Asli Amerika. Hubungan ini mungkin berkembang kerana Purple Martins mempertahankan kawasan mereka, kata Kelly Applegate, ahli puak dan Pesuruhjaya Sumber Asli untuk kumpulan Mille Lacs dari Ojibwe.

Kelly Applegate: Suku akan menuai beri yang perlu mengeringkan, mengeringkan daging atau kulit yang akan menarik pemangsa. Orang Asli Amerika mendapati bahawa jika mereka mempunyai koloni Purple Martin ini, kerana mereka mempertahankan kawasan sarang mereka, mereka akan menghalau benda-benda yang akan masuk dan, dan cuba mencuri barangan komuniti itu.

Peneroka kulit putih meniru amalan itu dan meletakkan labu dan rumah burung juga. Tetapi mereka juga membersihkan hutan tempat martin pernah bersarang dan memperkenalkan House Sparrows dan burung jalak yang menghalau mereka keluar dari lubang burung belatuk. Purple Martins kini bergantung hampir sepenuhnya pada kotak sarang tiruan untuk terus hidup. Kelly menggalakkan orang ramai menyediakan rumah untuk Purple Martins.

Kelly Applegate: Matlamat saya adalah untuk melihat burung ini bertahan. Sebagai ahli suku, kami cuba merancang untuk tujuh generasi akan datang. Dan saya tidak akan menikmati apa-apa selain mengetahui bahawa spesies ini akan ada untuk generasi akan datang kita menikmati cara saya.

[Purple Martin calls]

Ketahui lebih lanjut tentang pemuliharaan Purple Martin pada podcast Bring Birds Back. Dengar dalam apl podcast anda atau di BirdNote dot org. Saya Tenijah Hamilton.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote November 2022
Pencerita: Tenijah Hamilton

ID# PodBBB-18-2022-11-04 PodBBB-18

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *