Menyanyi Sandpipers | Nota Burung

Nota Burung®

Menyanyi Sandpipers

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote!
[Lesser Yellowlegs’ caroling song]
Lagu muzikal seperti wren yang baru anda dengar adalah lagu Lesser Yellowlegs, sejenis tukang pasir. Kami mengenali Lesser Yellowlegs dan burung pasir lain kerana sibuk mencari makan di dataran lumpur dan di pinggir lautan – tetapi mungkin bukan kerana nyanyian mereka. Sekarang, bayangkan burung ini, di wilayah bersarangnya di Alaska, duduk di atas pokok cemara. Betul – burung pasir bertenggek di atas pokok seperti robin belakang rumah kami – menyanyikan lagu carolingnya.
[Lesser Yellowlegs’ caroling song]
Nama “sandpiper” sebenarnya berasal dari suara burung, bukannya dari kuar panjang mereka di dalam pasir. Walaupun nama itu merujuk khususnya kepada panggilan “paip” pendek burung – atau bersiul – panggilan, sebilangan burung pasir juga adalah penyanyi yang unggul dan mengejutkan. Dengar Dunlin ini sambil menyanyi dalam penerbangan di atas wilayah bersarangnya di tundra Alaska.
[Dunlin song]
Dan bunyi yang menakutkan ini, yang mungkin menimbulkan imej burung hantu pada waktu malam, sebenarnya adalah lagu Pectoral Sandpiper [Pectoral Sandpiper hooting]menyanyi di telaga tundra di utara Bulatan Artik.
[Pectoral Sandpiper hooting; repeat]
Anda boleh mendengar bunyi pasir ini sekali lagi, dan melihat foto, apabila anda datang ke tapak web kami, birdnote.org. Saya Mary McCann.
###
Bunyi Burung disediakan oleh Perpustakaan Bunyi Semula Jadi Macaulay di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Lesser Yellowlegs direkodkan oleh GA Keller. Dunlin dirakam oleh AA Allen dan PP Kellogg. Penerbangan paparan Pectoral Sandpiper yang dirakam oleh WWH Gunn.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2014 Tune In to Nature.org Mei 2018/2022 Narator: Mary McCann

ID# 052506LEYEKPLU sandpiper-01b

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *