Menukar Nama?

Yams mempunyai nama ganti, Oktober 2022 (foto oleh Kate St. John)

3 November 2022

Tujuh tahun lalu saya berpendapat tentang nama ubi keledek yang mengelirukan. Di kedai runcit mereka hanya dilabelkan “keladi” walaupun ia bukan keladi sama sekali. Ubi keledek adalah dalam keluarga morning glory, Convolvulaceae. Keladi adalah dalam keluarga keladi, Dioscoreaceae. Label yang mengelirukan bermula dengan kempen pemasaran.

Louisiana [orange sweet potato] industri mencipta istilah “keladi” pada tahun 1937 sebagai sebahagian daripada kempen pemasaran nasional untuk membezakan produknya daripada jenis yang lebih kering dan berdaging putih [of sweet potatoes] ditanam di Pantai Timur.

LSU, 23 Mei 2012: Sayuran Paling Popular di Louisiana

Tetapi nama yang mengelirukan kembali 400 tahun dahulu.

Percampuran antara keladi dan ubi keledek berasal dari perdagangan hamba trans-Atlantik. Keladi adalah bahagian penting dalam tradisi makanan Afrika Barat. Mereka adalah penting untuk diet serantau dengan kepentingan agama dan warisan budaya.

Ketika pedagang hamba Eropah mengemudikan kapal mereka melintasi Laluan Tengah, mereka berkemas [African] keladi, bersama dengan kacang bermata hitam, untuk memberi makan kepada tawanan mereka. … Di Amerika, di mana keladi tidak tersedia, ubi keledek, yang telah mengembara dari Amerika Tengah bersama Christopher Columbus, menggantikannya. … Ubi keledek menjadi salah satu daripada beberapa makanan pindahan, garis besar yang membolehkan orang yang diperhambakan mengekalkan tradisi dan amalan rohani mereka walaupun dalam penawanan dan penderaan.

diuraikan daripada Makanan dan Wain, 10 Okt 2022: Perbezaan Antara Keladi dan Keledek Adalah Perkauman Struktur

Apabila saya menulis tentang ubi pada tahun 2015, perkataan “ubi keledek” tidak terdapat pada label di kedai runcit tetapi ia ada di sana sekarang, seperti yang dilihat dalam foto saya di atas. The Perpustakaan Kongres menegaskan pada November 2019“Hari ini Jabatan Pertanian AS memerlukan label dengan istilah ‘keladi’ disertakan dengan istilah ‘ubi keledek.’”

Mungkin USDA akan menukar sepenuhnya nama itu suatu hari nanti. Sementara itu, ketahui lebih lanjut tentang keladi Afrika, orang asli kami benar keladi dan ubi keledek morning glory dalam artikel vintaj ini:

Saya Yam Bukan Yam

(foto oleh Kate St. John)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *