Menjadikan Tempat Burung Lebih Mudah Dicapai

Nota Burung®

Burung Boleh Diakses

Diadaptasi daripada podcast Bring Birds Back

Ini ialah BirdNote.

[Swainson’s Thrush, ML 247407911]

Freya McGregor ialah penyelaras Birdability, sebuah organisasi yang berusaha untuk menjadikan birding lebih mudah diakses dan inklusif untuk orang kurang upaya. Dia mengatakan bahawa salah satu cabaran besar ialah bahagian reka bentuk yang boleh diakses yang berlainan tidak disambungkan — kadangkala secara literal. Seperti, mungkin terdapat laluan berturap yang bagus untuk pengguna kerusi roda, tetapi perkara seperti papan tanda maklumat tidak mengambil kira pelawat yang sama itu:

Freya McGregor: Saya melihat tanda tafsiran yang jaraknya sembilan kaki dari denai, di atas permukaan berumput atau papan tanda terlalu tinggi atau teks terlalu kecil. Selalunya kita berfikir bahawa hanya satu kumpulan orang yang kita berkhidmat dengan pengubahsuaian ini dan biasanya terdapat sekumpulan orang lain yang juga mendapat manfaat daripadanya.

Mereka bentuk taman dengan mengambil kira kebolehcapaian — dari tempat letak kereta dan sepanjang laluan — boleh membantu menjadikan pengalaman luar untuk orang kurang upaya lebih terarah kendiri dan berdikari.

Freya McGregor: Selalunya orang cuba berdikari dalam apa sahaja yang mereka lakukan. Ya, okey, anda boleh mendapatkan bantuan, tetapi bukan itu maksudnya. Berada di luar dalam hutan atau di tepi tasik atau di suatu tempat sendirian, seperti itu mempunyai kuasa yang sangat berbeza daripada berada di sana bersama rakan atau kumpulan.

Dan setelah penambahbaikan kebolehaksesan dibuat, bagaimanakah orang ramai mengetahui tentangnya?

Freya McGregor: Ia bukan sahaja cukup untuk pergi, oh, kami telah membinanya. Mereka sepatutnya datang. Awak mesti sengaja. Seperti, kami, kami benar-benar mahu anda di sini. Suka, mari sertai kami.

Ketahui lebih lanjut tentang Birdability pada podcast Bring Birds Back. Dengar dalam apl podcast anda atau pada BirdNote dot org. Saya Tenijah Hamilton.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Swainson’s Thrush ML 247407911 direkodkan oleh L. Sebastianelli.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Julai 2022
Pencerita: Tenijah Hamilton

ID# PodBBB-12-2022-07-26 PodBBB-12

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *