Menjadi Celik Bermusim: Petua Musim Sejuk

Mari bercakap cacing inch.

Tunggu…apa kaitannya dengan memberi makan burung semasa musim sejuk? Sangat gembira anda bertanya. Ia benar-benar cerita yang hebat.

Percaya atau tidak, inchworms adalah sumber makanan penting untuk beberapa burung musim sejuk kita.

Cacing inci adalah larva, atau ulat, rama-rama geometri kecil. Terdapat lebih daripada 1,400 spesies yang berasal dari Amerika Utara. Ulat ini melewatkan musim sejuk di kulit kayu dan anggota pokok, begitu juga dengan banyak larva serangga, pupa dan telur yang lain. Kesemua mereka mempunyai keupayaan luar biasa untuk bertolak ansur dengan sejuk melampau sambil mengekalkan percikan kehidupan yang membolehkan mereka muncul tanpa rosak pada musim bunga berikutnya.

Selama berabad-abad, banyak burung musim sejuk kita belajar memungut pokok untuk mencari bekalan makanan beku yang tinggi lemak dan protein yang mereka perlukan untuk terus hidup. Ini adalah tingkah laku yang mungkin anda perhatikan semasa anda menonton nuthatches, chickadees, kinglets, wrens dan Brown Creepers meneroka setiap sudut dan celah pokok di sekitar halaman anda.

Masukkan pengasas Wild Birds Unlimited, Jim Carpenter. Lebih 30 tahun lalu, dia memerhatikan aktiviti mencari makan ini dan mula mencipta makanan burung baharu dengan harapan dapat menarik Brown Creepers ke pokok di halaman rumahnya. Bekerja di dapurnya sendiri, dia mengambil masa hampir dua dekad untuk menyempurnakan resipi dan membawa ke pasaran apa yang kini dikenali sebagai Jim’s Birdacious® Bark Butter®.

Jim mencipta Mentega Bark sebagai suet “boleh disebarkan” yang boleh digunakan terus pada batang pokok…dan tidak lama kemudian menjadi jelas bahawa ia adalah magnet semula jadi untuk burung memungut pokok. Brown Creepers bukan satu-satunya burung yang menyukainya. Hebatnya, sepanjang dekad yang lalu ia telah didokumenkan untuk menarik lebih daripada 150 spesies burung ke halaman belakang rumah kami.

Membekalkan Mentega Kulit yang bertenaga tinggi dan tinggi lemak sukar untuk dikalahkan, terutamanya semasa musim sejuk. Ia adalah cara terbaik untuk menerima perubahan musim dan menyediakan burung anda dengan makanan terbaik untuk keperluan pemakanan mereka yang berubah-ubah.

Burung anda akan menyukainya, dan selain itu, anda juga mungkin memberi cacing inch beku kecil yang comel selamat datang untuk mencairkan beku pada musim bunga akan datang.

The post Being Seasonally Savvy: A Wintertime Tip appeared first on Wild Birds Unlimited.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *