Mengusahakan Kemahiran Memancing Anda Akan Meningkatkan Nasib Memancing Anda

Terdapat banyak kesempatan apabila saya memancing dengan seseorang yang melebihi saya. Sesetengah daripada mereka mempunyai kemahiran memancing yang lebih baik daripada saya, sama ada dari segi keseluruhan atau berkenaan dengan teknik tertentu yang kami gunakan atau jenis memancing yang kami lakukan. Saya pasti beberapa sahabat itu menyangka saya seorang pemancing yang miskin.

Sebaliknya, terdapat banyak kali ia adalah sebaliknya, dan saya telah mengatasi orang yang saya memancing bersama. Kadang-kadang kemahiran memancing saya lebih baik daripada rakan-rakan saya, tetapi kebanyakannya terdapat beberapa perkara yang baik tentang perkara tertentu yang kami lakukan yang saya mempunyai pegangan yang lebih baik.

Mungkin saya boleh melontar lebih jauh, dan menarik gewang saya lebih dekat dengan aksi itu. Atau saya boleh membuang lebih dekat (untuk menutup) dan mendapatkan gewang saya di tempat yang betul dengan lebih kerap. Atau gewang saya semakin dalam (fikirkan jig di sini) dan tinggal di zon yang betul lebih lama. Atau pelantar saya mengekalkan hubungan dengan bahagian bawah dengan lebih baik dan ikan hanya memukul sesuatu yang dibentangkan tepat di bahagian bawah. Atau saya dapat mengesan mogok dengan lebih baik kerana gear yang saya gunakan.

Biasanya terdapat beberapa titik halus yang membuat perbezaan dalam keberkesanan. Malah, memancing dengan seseorang yang lebih mahir daripada anda adalah lebih baik daripada memancing seorang diri, kerana anda boleh belajar lebih banyak daripada kejayaan mereka. Satu bidang di mana kemahiran amat relevan ialah mencari ikan dan mengetahui ke mana hendak pergi dan bila. Satu lagi adalah dalam tuangan dan mendapatkan penempatan gewang yang tepat. Kebanyakan orang boleh mencapai kelajuan yang agak pantas dengan menggunakan peralatan berputar dan umpan, tetapi dalam siaran terbang, kemahiran memancing terbang seseorang memerlukan lebih banyak usaha untuk dikuasai.

Berada di hujung pendek tongkat boleh menjadi pengalaman yang mengecewakan dan juga merendahkan. Dan ia menimbulkan persoalan “adakah memancing satu kemahiran?” Atau, adakah perkara seperti “nasib memancing?” Saya fikir ia adalah kedua-duanya, dengan lebih menekankan kepada kemahiran memancing dan kurang pada nasib. Sudah tentu, sesetengah orang secara semula jadi terlatih untuk memikirkan ke mana hendak pergi dan apa yang perlu dilakukan untuk spesies tertentu. Saya pernah bersama dengan pemancing yang sangat berminat, namun kebanyakan kita perlu bekerja lebih keras untuk mendapatkan kebolehan itu.

Kemudian, terdapat beberapa orang yang Lady Luck lebih kerap tersenyum daripada yang lain. Saya tidak tahu mengapa. Walau bagaimanapun, saya tahu bahawa ada benarnya pepatah tentang membuat nasib anda sendiri. Sebagai contoh, katakan anda memancing di tempat tertentu dan tindakan itu tidak wujud atau perlahan. Adakah anda tinggal di situ, atau adakah anda berpindah, kemudian mendapati tempat yang anda telah berpindah itu penuh dengan ikan? Adakah itu langkah bijak atau bertuah? Saya kata bijak. Bagaimana jika anda tinggal di tempat asal tetapi membuat perubahan dalam jenis atau warna gewang, dan ikan menjadi mudah menerima? Kemahiran atau nasib?

Kedua-dua kemahiran memancing dan nasib dikaitkan dengan pengalaman dan peluang. Lebih banyak anda melakukannya, lebih baik anda mendapat, dan lebih banyak anda mengenali situasi yang anda hadapi sebelum ini dan/atau mengenali apa yang hendak digunakan, ke mana hendak pergi dan cara melakukan sesuatu yang tertentu.

Jadi belajar seberapa banyak yang anda boleh, memancing sekerap yang anda boleh, dan jangan berkecil hati dengan lawatan yang kurang baik. Ketahuilah bahawa pemancing yang terbaik pun mempunyai hari-hari apabila mereka tidak menangkap ikan, atau mempunyai aktiviti yang kurang baik. Jelas sekali itu bukan hasil kemahiran yang buruk atau nasib malang. Dan, kerana pengalaman melahirkan keyakinan, mereka tahu tamasya seterusnya akan menjadi lebih baik.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *