Mengikuti Panduan Madu | Nota Burung

Nota Burung®

Mengikuti Honeyguide

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote!

[Greater Honeyguide chattering call]

Pagi yang disinari matahari di Kenya… Bualan tajam menembusi kesunyian. Ia adalah panggilan daripada Greater Honeyguide. Burung kecil itu melebarkan ekornya sambil berbual, memancarkan bintik-bintik putih seperti semafor.

Anehnya, seruan penuntut madu itu tidak ditujukan kepada ahli spesiesnya sendiri. Panduan madu, sesuai dengan namanya, menggunakan panggilannya untuk membimbing orang yang mencari madu terus ke sarang lebah.

[Greater Honeyguide chattering call]

Seorang lelaki mengikut panggilan pemandu madu melalui hutan. Tidak lama kemudian, burung itu terbang ke atas, ke arah koloni lebah yang tinggal di pokok berongga. [honey bees] Lelaki itu menundukkan lebah dengan asap. Kemudian, mendedahkan sarang dengan kapak, dia mengambil banyak sarang lebah. Jurupandu madu—burung yang tahu di mana sarangnya tetapi tidak dapat sampai ke sarang tanpa bantuan manusia – kini bergerak masuk untuk menjamu larva lebah dan lilin lebah.

Tetapi bagaimana panduan madu tahu apabila manusia ingin mencari madu? Di utara Kenya, orang Samburu akan mula-mula memanggil untuk menarik pemandu madu. Burung itu tiba di panggilan manusia, dan kerja berpasukan bermula. [Greater Honeyguide chattering call]

Ada yang percaya tingkah laku unik pandu madu telah berkembang sejak dahulu lagi, bersama-sama dengan manusia awal. Walau bagaimana pun perkaitan yang mendalam, kisah pandu madu adalah contoh yang luar biasa tentang tingkah laku kerjasama antara burung dan manusia. [Greater Honeyguide chattering call] Untuk BirdNote saya Michael Stein.

###

Call of the Greater Honeyguide disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Dirakam oleh MEW North. Lebah madu dirakam oleh JR Storm.
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson

© 2015 Tune In to Nature.org Disember 2013/2017/2021 Narator: Michael Stein

ID# 121806GRHOKPLU GRHO-01b

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *