Menghadapi Ketakutan Memancing

Pernahkah anda mendengar orang berkata: “Memancing itu santai” “Memancing itu ketagihan” atau “Memancing itu Seronok” ? Kamu tahu; semua perkara yang baik. Dengan itu dikatakan, mengapa seseorang takut untuk memancing?

Nama saya Patricia Clement, saya dibesarkan di Brooklyn, New York Timur di jalan konkrit. Sebagai seorang gadis muda yang membesar di kawasan kejiranan bandar berpendapatan rendah, saya tidak mempunyai akses ke sungai, kolam atau jeti. Pili bomba di jalan saya adalah sumber aktiviti air yang menyeronokkan. Saya melihat orang memancing di TV, tetapi tidak pernah berpeluang merasai pengalaman memancing, jadi saya mengembangkan apa yang saya fikirkan sebagai ketakutan.

Ichthyophobia (sebutan: Ich theo phobia) ialah ketakutan terhadap ikan dan ia adalah perkara sebenar bagi sesetengah orang. Ketakutan kepada yang tidak diketahui adalah sesuatu yang sama sekali berbeza.

Saya tidak mempunyai Ichthyophobia, saya hanya takut perkara yang tidak diketahui.

Perkara yang biasa dan diketahui oleh sesetengah orang, mungkin di luar kebiasaan dan tidak diketahui oleh orang lain. Saya sangat gembira saya menghadapi ketakutan saya dan belajar memancing. Saya tidak akan melupakan adrenalin dan keseronokan yang saya rasai apabila saya terhuyung-hayang dengan ikan pertama saya. Walaupun ia bukan penjaga, perasaan itu tidak dapat dilupakan. Saya kini menggalakkan orang lain untuk memancing buat kali pertama, jadi mereka tanpa gentar menghadapi perkara yang tidak diketahui dan merasakan apa yang saya rasa.

Berikut ialah beberapa petua tentang cara menghadapi ketakutan anda sebagai pemancing baharu. Saya harap petua ini akan membantu anda, ia pasti membantu saya:

1. Tonton video

Terdapat banyak cara untuk menghidupkan video Youtube dan pengendalian media sosial yang lain.

2. Pemerhatian secara peribadi

Pergi ke jeti, kolam atau sungai tempatan dan lihat sahaja orang lain memancing. Anda tidak perlu mengambil bahagian dalam aktiviti memancing secara langsung untuk menangkap pengalaman tersebut. Anda boleh duduk di jeti dan membaca atau berehat sahaja sambil memerhati orang lain memancing. Biasakan diri dengan suasana.

3. Bot Charter/Perjalanan Memancing Berpandu

Terdapat banyak syarikat yang akan membawa anda keluar menaiki bot. Syarikat-syarikat ini menyediakan semua yang anda perlukan. Jika anda tidak selesa menyentuh umpan hidup atau ikan, rasa apa, sesetengah piagam mempunyai krew yang akan melakukannya untuk anda.

4. Ambil adalah perlahan

Mungkin langkah pertama anda ialah menyentuh cacing hidup. Singgah kedai umpan tempatan anda dan ambil sekotak cacing. Buka dan lihat sahaja mereka menggeliat, kemudian ketik satu. Tahu tak? Anda telah menyentuh seekor cacing, kemudian ambilnya. Perasaan tidak pernah berubah. Seperti yang lain, anda akan terbiasa dengannya dan akan ketawa pada fakta bahawa pada satu masa anda takut untuk menyentuh cacing yang tidak berbahaya.

5. Masuk Semua

Adakah anda berasa tidak takut? Jika ya, lakukan sahaja. Itulah yang saya lakukan dan anda juga boleh melakukannya. Suatu hari saya hanya pergi ke kedai umpan dan bertanya: Apa yang perlu saya beli untuk pergi memancing? Mereka memberitahu saya, saya membeli, kemudian pergi ke jeti tempatan dan saya telah ketagih sejak itu.

Apabila ia datang untuk menghadapi ketakutan anda untuk memancing, berikut ialah akronim yang bagus untuk anda:

  • F- Ikan
  • E- Nikmati
  • A- Dan
  • R- Ulang

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *