Menggambar Bangau Langka di Sarangnya

Nota Burung®

Menggambar Bangau Langka di Sarangnya

Diadaptasi daripada dokumentari Hargila oleh Conor Gearin

Ini ialah BirdNote.

[ambi around 4:50]

Jurugambar Gerrit Vyn mengembara ke timur laut India untuk mendokumentasikan kehidupan seharian bangau Ajudan Besar. Burung terancam ini bersarang tinggi di atas pokok di tanah milik persendirian di negeri Assam, tempat mereka dikenali sebagai Hargila [HAHR-gee-lah]. Ahli biologi pemuliharaan Purnima Devi Barman [POUR-nee-mah DEY-vee BAHR-mahn] membantu Gerrit mendapatkan pandangan mata bangau.

Gerrit Vyn: [DX track 4:16] Sebelum musim pembiakan bermula, Purnima mengatur pembinaan menara buluh yang akan meletakkan saya dekat dengan kanopi pokok bersarang. Adalah penting bahawa saya berada dalam kedudukan yang betul untuk merakam detik-detik intim dalam kehidupan keluarga burung-burung ini yang tidak pernah dirakamkan sebelum ini.
[05:52] Tepat di atas rumah orang, pemandangan itu kelihatan prasejarah: kanopi pokok yang diselubungi kabus, dan lima sarang, menjadi hidup, [6:10] masing-masing dengan anak ayam kelaparan dan ibu bapa yang telah menjaga mereka melalui malam yang panjang dan sejuk.

[Hargila chick calls, 06:13-06:16]

[06:31] Apabila matahari terbit dan menerangi mereka, kedua-duanya cantik dan pelik. Pada jarak dekat, orang dewasa setinggi satu setengah meter itu mengagumkan: [06:50] berkaki panjang, dengan paruh besar; kulit telanjang berwarna cerah dengan warna merah, oren dan kuning; dan kantung udara boleh kembung berjuntai yang digunakan dalam pameran pacaran. Mata biru pekat mereka kelihatan tahu. Mereka berasa seperti lebih daripada seekor burung.

Ketahui lebih lanjut dalam dokumentari baharu bernama Hargila yang dihasilkan oleh Gerrit Vyn dan Cornell Lab of Ornithology. Cari pautan di laman web kami, BirdNote DOT org. Saya Mark Bramhill.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Rakaman lapangan dan temu bual dari dokumentari Hargila, digunakan dengan izin.
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Januari 2022 Narator: Mark Bramhill

ID # hargala-02-2022-01-13 hargala-02

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *