Mengapa Lidah Kucing Anda Berasa Seperti Kertas Pasir?

lidah kucing

Catatan ini mengandungi pautan ahli gabungan*

Anatomi kucing sangat menarik perhatian saya. Kucing mempunyai beberapa kebolehan anatomi unik yang mereka berkongsi dengan spesies lain, dan ini juga berlaku untuk lidah mereka. Sensasi kertas pasir itu disebabkan oleh apa yang merupakan salah satu reka bentuk alam semula jadi yang sempurna: lidah kucing membolehkan dia merapikan dan memakan mangsanya.

Anatomi lidah kucing

Lidah kucing ditutup dengan duri kecil yang menghadap ke belakang yang dipanggil papila. Papila ini diperbuat daripada keratin, bahan yang sama yang terdapat dalam kuku manusia. Papila ini menyumbang kepada sensasi kasar yang anda rasa apabila kucing anda menjilat anda. Ia direka untuk membantu kucing mengumpul kotoran, serpihan dan rambut yang lepas dari kotnya semasa dandanan. Mereka juga membantu kucing menarik daging dari tulang mangsanya.

Alexis Neol, seorang penyelidik di Georgia Tech, sangat tertarik dengan lidah kucingnya Murphy sehingga dia memutuskan untuk mempelajari bahasa kucing dengan mencipta model yang meniru duri kecil itu. Dia mengimbas spesimen lidah kucing dan mencetak struktur 3D pada skala 400 peratus.

Kekal bersih adalah soal kelangsungan hidup

Lidah kucing adalah alat dandanan yang lebih cekap daripada mana-mana sikat atau berus. Duri individu malah berbentuk seperti cakar kucing kecil dengan hujung yang sangat tajam,” kata Noel. “Mereka boleh menembusi apa-apa jenis kusut atau simpulan, dan mengusiknya.” Noel kemudian memasukkan lidah kucing tiruan itu melalui langkah-langkahnya di dalam mesin yang menyeret model itu melintasi tampalan bulu palsu. Untuk membersihkan berus rambut tradisional, anda perlu mencabut rambut dari antara bulu. Model lidah kucing Noel adalah lebih mudah untuk dibersihkan: Dia hanya menjalankan jarinya melintasi permukaan ke arah yang sama seperti duri. (Sumber: PBS Newshour)

Walaupun kucing rumah kami tidak perlu menggunakan lidah mereka untuk menarik daging daripada mangsanya, anda masih akan melihat mereka dandanan rapi selepas setiap kali makan. Dandanan selepas makan ialah peninggalan asal kucing liar, di mana mengekalkan kebersihan adalah strategi kelangsungan hidup: membuang semua kesan bau makanannya akan menghalang mangsa lain di kawasan itu untuk dimaklumkan tentang kehadiran kucing itu, dan juga akan menghalang pemangsa yang berpotensi daripada mewangikan kucing.

Dandanan juga membantu kucing kekal sejuk dalam cuaca panas.

Dandanan untuk keselesaan

Dandanan juga boleh menjadi mekanisme menenangkan diri. Sesetengah kucing akan menggunakan dandanan apabila mereka gugup atau cemas. Malangnya, tingkah laku ini kadangkala melampau sehingga mereka akan merapikan semua bulu di bahagian badan mereka. Dandanan yang berlebihan ini juga dipanggil alopecia psikogenik (alopecia bermaksud keguguran rambut). Penjaga kucing selalunya tidak nampak kucing melakukan ini, mereka hanya perasan tompok botak. Punca dandanan yang berlebihan boleh menjadi fizikal atau tingkah laku.

Lidah membantu kucing minum

Lidah juga berperanan dalam membantu kucing minum. Beberapa tahun yang lalu, penyelidikan di MIT menjalankan kajian ke dalam dinamik fizikal bagaimana kucing minum. Mereka mengkaji video kucing berkelajuan tinggi untuk menunjukkan cara mereka menjentik permukaan air dengan bahagian atas hujung lidah mereka. Menurut penyelidik, permukaan atas lidah kucing adalah satu-satunya permukaan untuk menyentuh cecair. Kucing, tidak seperti anjing, tidak mencelupkan lidahnya ke dalam cecair seperti senduk. Sebaliknya, mekanisme lapping kucing jauh lebih halus dan elegan. Hujung lidah yang licin hampir tidak menyikat permukaan cecair sebelum kucing dengan pantas menarik lidahnya semula. Semasa ia berbuat demikian, lajur cecair terbentuk di antara lidah yang bergerak dan permukaan cecair. Kucing itu kemudian menutup mulutnya, mencubit bahagian atas lajur untuk minuman yang enak, sambil memastikan dagunya kering.

Kucing tidak boleh merasa manis

Kucing mempunyai tunas rasa yang lebih sedikit daripada manusia, dan mereka tidak boleh merasa manis. Bagi kucing yang suka manisan, tabiat ini kemungkinan besar telah dicipta dengan memberi makan makanan yang tidak sesuai dengan spesies yang terlalu tinggi dalam karbohidrat dan gula.

Imej Pixabay

Catatan ini pertama kali diterbitkan pada 2017 dan telah dikemas kini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *