Mengapa Kuda Berbuih Di Mulut?

Adakah anda keliru dengan buih putih di sekeliling mulut kuda anda? Ia pergi ke mana-mana, malah di seluruh dadanya.

Jadi mengapa kuda berbuih di mulut?

Adakah ia satu perkara yang amat membimbangkan?

Apa yang anda akan lakukan dengan ini?

Jika anda tidak tahu apa-apa tentang kuda, anda akan fikir berbuih mulut adalah tanda masalah. Tetapi adalah perkara biasa bagi kuda untuk mengeluarkan air liur berbuih semasa melakukan aktiviti fizikal yang meletihkan kerana ia menunjukkan keadaan fikirannya yang santai.

Buih putih dalam mulut kuda

Buih putih dalam mulut kuda

Bagaimana Buih Dihasilkan?

Buih putih yang anda lihat adalah sedikit air liur yang berlebihan.

Pengeluaran air liur berbuih berlaku semasa dan selepas makan. Ini kerana kuda memecah lebih banyak makanan berkat enzim yang terdapat dalam air liur. Jika makanan lebih sukar untuk dihadam, rahang akan menekan kelenjar air liur, menyebabkan air liur.

Ia juga berlaku apabila kuda itu meregangkan lehernya ke hadapan dan melentur semasa tinjauan pendapat. Kemudian, dia mengendurkannya dan rahang pada masa yang sama.

Adakah Ia Satu Sifat Positif?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, ia menunjukkan reaksi fizikal yang betul dan keadaan fikiran yang santai.

Hasil daripada air liur adalah bahawa kuda mengunyah lebih lembut, menggerakkan lidahnya, dan menelan, yang membantu kelonggaran rahang dan tinjauan pendapat.

Kami mahu kuda itu terliur kerana itu bermakna dia tidak betul di rahangnya atau menahan air liur dan kelenjarnya.

Berbuih di mulut bermakna rahang melembut dan kuda menerima sedikit, membiarkan air liur mengalir daripada mengetatkan mulutnya.

Dan ya, jika tiada lembapan di sana, akan ada kekejangan dan ketidakterimaan bit. Jadi fakta bahawa kuda berbuih di mulut adalah perkara yang baik.

Bagaimana Untuk Mencapai Keadaan Yang Diingini Mulut Kuda Berbuih?

Ia bergantung bukan sahaja pada keadaan mulut tetapi juga pada struktur badan kuda.

Pertama, pastikan kuda anda mempunyai postur yang baik. Anda mesti mengambil berat tentang bagaimana dia mengangkat punggungnya dan melengkungkan lehernya untuk kren ke hadapan supaya saluran air liur tidak didiami dan mulut tidak kering.

Apa lagi? Mahu kuda anda mengunyah sedikit?

Cuba kita fikirkan apabila anda pergi ke doktor gigi, dia memasukkan sesuatu ke dalam mulut anda, dan anda perlu menahannya selama 90 saat. Lepas tu dia bagi awak tisu sebab awak terliur.

Ia sama untuk kuda.

Kebanyakan jurulatih atau penunggang suka memberi kuda mereka epal atau gula atau sesuatu seperti itu untuk menggalakkan pengaliran air liur dan membawa mereka sedikit kelegaan.

Jika anda mempunyai kuda yang tidak berbuih, jangan risau. Sebaliknya, masukkan sedikit ke dalam mulutnya, beri dia sedikit epal atau sekeping gula, dan lihat jika itu meningkatkan air liur. Ia membantu untuk mendorong air liur yang banyak.

Setiap Rahsia Terbongkar

Sekarang anda mungkin mempunyai jawapan yang jelas untuk soalan, “Mengapa mulut kuda berbuih?” Nah, kuda berbuih kerana proses air liur, yang biasa dan juga wajar.

Jika anda suka artikel ini, sila tinggalkan komen anda. Selain itu, pastikan anda menekan butang langgan supaya anda tidak akan terlepas sebarang fakta menarik tentang kuda.

Sumber:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *