mengapa kombo joran & kekili adalah terbaik untuk Pemula

Beberapa tahun lalu, kajian industri pancing sukan menunjukkan gabungan joran dan kekili menyumbang lebih 10 peratus daripada semua jualan dalam kategori joran dan kekili. Walaupun tiada lagi kerosakan gear, adalah munasabah untuk menganggap bahawa kombo joran dan kekili setakat ini merupakan komponen terbesar daripada itu, memandangkan alat berputar menduduki tempat sebagai gear paling popular yang digunakan dalam keseluruhan spektrum memancing air tawar dan air masin.

Sebab populariti joran dan kekili

  • Anda boleh menyediakan gelendong untuk kegunaan tangan kiri atau kanan
  • Peralatan ini mudah digunakan, dan untuk belajar membuang
  • Anda boleh membuang gewang ringan lebih jauh
  • Anda boleh membuat tuangan sudut rendah tanpa rasa takut terhadap garisan snafus dan sebatan balas
  • Anda boleh membuang jauh lebih baik melintasi dan ke angin berbanding dengan peralatan memancing lain
  • Apabila jaminan dibuka, gewang atau pelantar jatuh terus ke bawah tanpa rintangan

Alat Permulaan Terbaik?

Sesetengah pemerhati percaya bahawa kombo joran dan kekili adalah alat memancing pemula yang terbaik.

Ini kerana kerja-kerja menyusun peralatan yang serasi telah pun dilakukan dan tidak memerlukan banyak pengalaman memancing di pihak anda.

spinning-rod-and-reel-combo-500.jpg

Apakah kombo?

Kombo ialah joran dan kekili yang dijual sebagai set yang sepadan. Selalunya ini ialah joran berputar dan kekili yang dihasilkan oleh pengilang yang sama, tetapi ia mungkin joran daripada satu pengeluar dan kekili daripada yang lain, biasanya disatukan oleh peruncit. Panjang dan aksi rod dipadankan dengan betul dengan saiz, berat dan kapasiti garisan kekili untuk mencapai keseimbangan dan fungsi yang betul.

Apakah kombo joran berputar dan kekili?

Kombo rod berputar dan gelendong lebih biasa ditemui dalam konfigurasi yang sesuai untuk spesies yang lebih kecil, bermakna ia melibatkan tackle ringan dan sederhana. Kombo selalunya sesuai untuk pelbagai aktiviti memancing dan spesies ikan, tetapi boleh disediakan khusus untuk jenis memancing tertentu.

Apa yang terbaik untuk anda?

Mengetahui apa yang anda ingin gunakan gear ini, akan membantu mengecilkan pilihan pembelian dan harga memainkan peranan untuk kebanyakan orang juga. Kombo boleh berbeza-beza, sudah tentu, dari segi harga, tetapi faedah tambahan melalui laluan ini ialah biasanya anda akan membayar lebih sedikit untuk kombo berbanding jika anda membeli joran dan kekili secara berasingan. Anda boleh menggunakan wang yang disimpan untuk membeli tali pancing yang berkualiti untuk menggiling kekili. Jika anda membeli di kedai runcit, pasangkan talian baharu untuk anda. Kini, bersama-sama dengan beberapa gewang atau pelantar umpan, serta lesen memancing, anda boleh pergi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *