Mengapa Kekili Baitcasting Tangan Kanan? [Avoid the Switch!]

Slo-fishing disokong oleh pembacanya. Apabila anda membeli melalui pautan di laman web kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Selain itu, sebagai ahli gabungan Amazon, kami memperoleh hasil daripada pembelian yang layak.

Hari ini, anda akan melihat bahawa ramai kekili mempunyai pilihan kanan atau kiri. Dahulu, tidak begitu.

Dari segi sejarah, pemain umpan mempunyai pemegang di sebelah kanan, dan kekili berputar di sebelah kiri. Tetapi bagaimana jika itu tidak sesuai dengan anda?

Mengapa kekili baitcasting betul-betul tangan kanan? Seperti yang telah disebutkan, kerana reka bentuk warisan. Pada kekili berputar moden, anda boleh memasang pemegang pada kedua-dua belah dan boleh melakukannya sendiri dalam banyak kes. Ini tidak benar-benar mungkin pada baitcasters. Hari ini, anda boleh membeli sama ada versi kiri atau kanan.

Dahulu ramai pemancing menghadapi masalah. Mereka sedang melontar dengan tangan dominan mereka, yang paling kerap adalah tangan kanan, dan kemudian terpaksa mengalihkan joran ke tangan yang lain untuk menghidupkan gelendong kerana reka bentuknya.

Sesetengah pemancing sudah biasa dan menggunakannya hari ini dalam bentuk tangan kanan yang asal. Yang lain lebih suka mempunyai pemegang di sebelah kiri, supaya mereka tidak perlu menukar rod antara tangan.

Di sini saya akan memberitahu anda lebih lanjut tentang perkara ini dan memberi anda beberapa cadangan untuk kekili ini.

[FREE E-BOOK]

10 DOSA MAUT [MISTAKES] MENARIK

Dapatkan e-book memancing PERCUMA kami di mana anda akan menemui Petua PRO saya!

Percuma-Memancing-Ebook

Mengapa Kekili Baitcasting Tangan Kanan? [What is the Reason?]

Saya tahu saya telah mengatakan bahawa ia adalah kerana reka bentuk sejarah, tetapi mengapa kekili baitcasting menggunakan tangan kanan? Kenapa mereka semua tidak kidal?

Berikut adalah pelajaran sejarah kecil. Apabila kekili pertama menjadi popular, ia bukan kekili pengganda. Ini bermakna satu pusingan pemegang memusingkan kili sekali. Hari ini, anda mempunyai kekili nisbah gear. Untuk satu pusingan pemegang, gelendong akan berputar beberapa kali.

Apabila anda terpaksa memusingkannya berjuta kali untuk menggulung ikan, ia adalah logik gunakan tangan anda yang dominan, lebih kuat dan lebih lajuyang betul. Jadi, anda melontar dengan tangan kanan, kemudian menggerakkan batang ke kiri, dan bergolek dengan kanan semula.

Bila pengumpan moden datang ke pasaran, pemegang tangan kanan bersejarah ditinggalkan sebagai reka bentuk warisan. Ia tidak perlu lagi, tetapi ia kekal.

Ramai pemancing yang belajar memancing 40 atau 50 tahun dahulu sudah terbiasa dengannya sehinggakan mereka tidak akan pernah menukar joran ini antara tangan.

Kekili Baitcaster Tangan Kiri atau Kanan? [Which One is Better?]

Kekili pengumpan tangan kanan bukan untuk mereka yang kidal. Ini bermakna tangan kanan digunakan untuk memusing pemegang.

Jika anda kidal, anda akan melontar joran dengan tangan dominan, kiri, tangan anda. Kemudian anda akan dapat menggunakan tangan kanan anda untuk kekili dalam kekili pengganda moden anda. Jadi, orang kidal seharusnya menggunakan kekili tangan kanan untuk mengelak daripada menukar joran.

Bagi seseorang yang tidak gemar memancing, mungkin kelihatan tidak logik untuk bermain dengan tangan yang tidak dominan, tetapi lebih mudah daripada menukar joran. Selain itu, pemutus dengan tangan bukan dominan akan menjadi lebih sukar.

Perkara yang sama berlaku untuk kekili pengumpan kidal. Ia sesuai untuk orang yang menggunakan tangan kanan. Anda akan melontar dengan tangan kanan anda, anda boleh terus memegang batang di tangan kanan anda, dan berguling dengan yang kiri.

Kedua-dua tuang dan gelendong dengan tangan yang dominan, walaupun dalam kes kekili pengganda, mempunyai beberapa faedah dan sesetengah pemancing lebih suka berbuat demikian. Itulah sebabnya ramai yang masih akan menukar joran antara tangan. Walau bagaimanapun, pengumpan kidal sangat biasa di pasaran dan anda boleh mendapatkannya di mana-mana sahaja, kerana ramai orang kidal suka menggunakannya.

Tidak ada pilihan yang lebih baik atau lebih burukanda harus melihat apa yang sesuai dengan anda dan kombinasi mana yang menjadikan anda cekap dan berjaya.

Bolehkah Anda Menukar Baitcaster Tangan Kanan kepada Tangan Kiri?

Seperti yang telah disebutkan, kekili berputar moden yang jauh lebih rumit boleh ditukar. Tiada pilihan kiri atau kanan. Anda boleh memasang pemegang di tempat yang anda suka. Pemancing membeli kekili yang mereka inginkan dan tidak perlu risau tentang bahagian tepinya.

Pembawa umpan tangan kiri atau kanan adalah dilema yang sepatutnya pertimbangkan sebelum anda membuat pembelian. Pemegang tidak boleh ditukar antara sisi.

Jika anda tidak pasti tentang perubahan ini, dan anda biasa menggunakan tangan kiri atau kanan, anda sentiasa boleh membeli kekili tahap permulaan, mampu milik dengan pemegang di tapak bertentangan untuk melihat sama ada ia sesuai dengan anda. Ramai pemancing tangan kanan bertukar kepada pemancing kidal supaya mereka boleh melontar dengan tangan dominan dan tidak perlu menggerakkan joran ke tangan kiri. Beberapa tempoh pelarasan akan diperlukan untuk membiasakannya, tetapi akhirnya, anda akan melihat bahawa ia lebih bermakna dan ia lebih mudah digunakan.

Mengapa Kekili Baitcasting Tangan Kanan - Suis

Apakah Baitcaster Kiri dan Kanan yang Terbaik? [Price–Performance Ratio]

Banyak pengeluar menawarkan model yang sama seperti kedua-duanya kekili pengumpan tangan kanan dan kekili pengumpan kidal. Tidak kira pilihan yang anda suka, anda boleh mendapatkan kekili yang anda inginkan. Adalah memalukan jika anda terpaksa berpuas hati dengan kekili yang bukan pilihan pertama anda dalam hal ciri dan prestasi kekili, hanya kerana kedudukan pemegangnya.

Jika anda sedang mencari pembawa umpan berprestasi harga yang baiktersedia dalam pilihan kiri dan kanan, jangan cari lagi! Saya tahu yang sempurna.

Itu dia KastKing Royale Legend GT (#ad).

Kekili ini mempunyai semuanya. Pertama, anda tidak perlu muflis untuk membelinya. Ia kelihatan hebat dan berprestasi lebih baik.

Kekili berprofil rendah ini mempunyai pemegang yang luar biasa yang menawarkan cengkaman yang selesa lagi boleh dipercayai dan kuat. Kekili itu sendiri sangat licin. Brek magnet berfungsi dengan baik, dan anda tidak perlu risau tentang sebatan belakang atau kawalan casting.

Ia sangat ringan, dan menyenangkan untuk digunakan sepanjang hari. Ia sememangnya antara kekili kegemaran saya dan saya pasti jika anda mencubanya anda akan berfikiran sama!

Kesimpulan

Sekarang anda tahu mengapa kekili baitcasting menggunakan tangan kanan. Atau sekurang-kurangnya, mengapa mereka tangan kanan. Hari ini, banyak pengeluar membuat versi kiri dan kanan untuk menampung keperluan pemancing yang berbeza.

Ramai orang tidak suka menukar rod antara tangan; namun, yang lain sudah terbiasa dengannya sehinggakan mereka tidak akan mengubahnya.

Secara peribadi, saya akan mengesyorkan anda untuk membuang dengan tangan dominan anda dan menggulung dengan tangan yang bertentangan, tetapi ia tidak wajib.

Pastikan sahaja mempunyai kekili yang baik dan boleh dipercayaitidak kira bahagian pemegang!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *