Mengapa Gorget Berkilauan | Nota Burung

Nota Burung®

Mengapa Gorget Burung Kolibri Bergemerlapan

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote. [Call of male Ruby-throated Hummingbird]

Apabila seekor burung kolibri tekak Ruby jantan yang hinggap mengangkat kepalanya ke arah matahari pada sudut yang betul, kerongkongnya bergemerlapan seperti lampu sorot merah. Apabila ia menoleh sedikit, kerongkong burung itu tidak lagi berkilauan. Ia kelihatan tidak berwarna, gelap.

Bulu tekak burung kolibri yang cemerlang dipanggil “gorget” (disebut GOR-jit). Istilah ini berasal dari zaman dahulu, apabila seorang kesatria dalam perisai memakai kolar logam – atau gorget – untuk melindungi tekaknya. Kilauan sengit burung kolibri adalah hasil daripada warna-warna cerah, bukannya pigmen berwarna. Bulu kerongkong burung itu mengandungi lapisan tipis seperti filem “platelet”, yang ditetapkan seperti jubin dalam mozek dengan latar belakang yang lebih gelap. Gelombang cahaya memantulkan dan membiaskan mozek, menghasilkan warna seperti cahaya matahari yang memancarkan lapisan minyak di atas air. [Song of male Anna’s Hummingbird]

Dengarkan Burung Kolibri Anna jantan ini, menggunakan kilauannya: [Song of male Anna’s Hummingbird]

Dia pergi! Menyelam dalam paparan ke arah perempuan itu. Dia menjunam ke bawah hampir menegak, mencapai kelajuan yang luar biasa. Kemudian, dia mendatar dan menuju terus ke matahari, yang menjadikan gorgetnya bersinar dengan kecemerlangan warna-warni.*

Seperti seorang kesatria kecil dalam perisai bersinar. [Song of male Anna’s Hummingbird]

Anda boleh melihat foto gorget burung kolibri di BirdNote.org. Saya Mary McCann.

###

Bunyi burung kolibri disediakan oleh Perpustakaan Bunyi Semula Jadi Macaulay di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Kolibri tekak Ruby [6116] dirakam oleh RS Little. Anna’s Hummingbird dirakam oleh TG Sander.
Paparan “kicauan” Anna’s Hummingbird yang dirakam oleh C. Clark dan A. Varma, UC Berkeley
Lagu ambien yang dirakam oleh Kessler Productions.
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan diterbitkan oleh John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson / Dominic Black
© 2015 Tune In to Nature.org Mac 2018/2022 Narator: Mary McCann

ID# lama: 032706gorgetKPLU hummingbird-03c

* Diuraikan daripada: Skutch, Alexander F. dan Arthur B. Singer. Kehidupan Burung Kolibri. Crown Publishers: New York, 1973. (Skutch and Singer 1973:64-65)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *