Mengapa Burung Datang ke Pemberi Burung?

Nota Burung®

Mengapa Burung Datang ke Pemberi Burung?

Ditulis oleh Dennis Paulson

Ini ialah BirdNote.
[Pine Siskins’ chatter]

Meletakkan penyuap belakang rumah ialah cara mudah untuk menarik burung ke rumah anda sepanjang tahun.

Tetapi mengapa burung datang kepada pengumpan burung? Satu tiub besar biji bunga matahari minyak hitam tergantung di tengah-tengah pemandangan salji Januari bukanlah perkara yang paling semula jadi… jadi bagaimana burung tahu untuk makan daripadanya?

Pertama sekali, burung boleh menyesuaikan diri. Kek suet tidak memainkan peranan dalam evolusi burung. Namun sebaik sahaja anda meletakkan satu panggilan, anak ayam kejiranan, burung belatuk dan kacang menjumpainya dengan cepat. [Evening Grosbeaks’ chatter LNS#44891 by G.A. Keller]

Grosbeaks Petang di tempat makan anda mungkin tidak pernah makan biji bunga matahari secara semula jadi. Bunga matahari tumbuh di dataran terbuka, manakala grosbeak tinggal di hutan. Tetapi apabila mereka disajikan dengan jenis makanan baharu, burung memasukkannya ke dalam diet mereka — tanpa teragak-agak.

Kedua, banyak burung mempunyai kapasiti yang besar untuk belajar. Mereka belajar dengan tindakan mereka sendiri dan tindakan burung lain yang mereka lihat. Apabila sesetengah burung menemui penyuap dan menjadi pelawat tetap, burung lain menyaksikan dan menyertainya.

Sudah tentu, banyak jenis burung tidak datang ke pengumpan. Tiada siapa yang membangunkan penyuap penangkap lalat, dan penangkap lalat bergaul dengan baik.

Untuk BirdNote, saya Michael Stein.

Tahukah anda BirdNote menyampaikan keajaiban dan kegembiraan burung terus ke peti masuk anda? Daftar untuk surat berita kami di BirdNote dot org untuk mendapatkan pratonton mingguan rancangan, cerita, foto kami dan banyak lagi.

###
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Dirakam oleh GA Keller
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Urusan: Jason Saul
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
© 2018 Tune In to Nature.org Januari 2018/2020/2022 Narator: Michael Stein

ID# feeder-05

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *