Mengapa Anda Perlu Mencuba Memancing Ais Bau

Spesies smelt yang dominan di AS ialah pelangi berbau. Biasanya tidak dikenali sebagai ikan buruan, tetapi cuaca sejuk membuatkan seseorang melakukan perkara gila. Dan memancing ice smelt adalah peliknya menyeronokkan.

Memancing ais memerlukan cara berfikir tertentu. Atau mungkin kekurangannya. Lagipun, ia SEJUK dan tidak akan ada sebarang pemutus. Hanya menggerudi lubang, biasanya dengan gerimit ais, melalui ais selamat yang baik untuk mengakses air dalam bentuk cecair. Dalam PA, saiz lubang tidak boleh melebihi diameter 10 inci. Sentiasa baik untuk mengetahui peraturan kecuali untuk memancing bau; anda hanya perlu menebuk lubang kira-kira saiz sekeping 50 sen.

Memancing ais berbau memerlukan alat memancing ais ultra ringan. Ikan ini langsing dan kecil, mungkin hanya dalam julat 6-8 inci, dan beratnya hanya beberapa auns, atau kira-kira berat pen dakwat mata bola. Sebuah pelantar mungkin terdiri daripada tiga cangkuk kecil yang dijarakkan beberapa inci supaya boleh mendaratkan 3 pen dakwat sekaligus.

Mereka tidak memukul dengan kuat; bobber bersaiz puff koko hanya semacam bergolek. Smelt mempunyai mulut yang kecil sehingga mereka mungkin tidak tersangkut tetapi hanya bergantung pada umpan, biasanya cacing lilin atau sebagainya. Seperti yang dijangkakan, mereka tidak boleh melawan walaupun pada terjahan yang paling kecil. Saya mempunyai tumbuh-tumbuhan akuatik yang berjuang lebih keras. Tetapi perjalanan memancing ais berbau sangat mengagumkan.

Setelah gigitan dikesan, angkat talian anda dengan cepat tetapi tetap. Kemudian pegang smelt di atas baldi 5 gelen, goncangkannya (ingat, mereka mungkin sebenarnya tidak ketagih), ketawa, dan ulangi. Jika mereka benar-benar menggigit, ini boleh dilakukan dengan batang di setiap tangan. Memancing ais berbau semacam mengingatkan saya bermain permainan arked jenis cakar itu.

Walaupun umpan bersaiz dan digunakan sebagai umpan untuk pike, walleye, ikan keli, dsb., bau tidak boleh dianggap sebagai “ikan umpan,” berkaitan dengan had harian. Sebagai contoh, di PA, had gabungan ikan umpan ialah 50, bagaimanapun, untuk Tasik Erie, jika anda menangkap bau pada mata kail dan tali, tiada had. Tetapi perlu diingat masa yang diperlukan untuk membersihkan cebisan lazat ini sebelum anda mengisi terlalu banyak baldi. Saya cuma cakap.

Pada asalnya ditemui di kawasan tadahan air Atlantik di timur laut dan tadahan air Alaska dan Kanada di Pasifik menurut USGS, perjalanan memancing ais berbau kini boleh dilakukan di kira-kira 30 negeri kerana ia telah diperkenalkan secara meluas. Semak peraturan negeri anda apabila anda mendapat lesen memancing baharu dan lihat sama ada keanehan ini tersedia di kawasan anda pada musim sejuk ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *