Menentukan Panjang Pancing Lalat yang Betul untuk Pemula

Pada pertunjukan sukan baru-baru ini saya mendengar seseorang bertanya kepada wakil pempamer sama ada dia boleh mengesyorkan panjang pancing lalat yang sesuai untuk pemula. Saya tidak tinggal untuk mendengar jawapan itu, kerana mengetahui bahawa jawapannya bergantung pada tempat anda akan memancing, spesies apa yang anda cari, peralatan terminal yang akan anda gunakan, dan sebagainya. Jika anda tidak mengetahui perkara itu lebih awal, menentukan panjang joran lalat yang betul untuk pemula, sememangnya jenis pakaian pancing lalat yang betul (rod-reel-line), akan menjadi sukar. Untuk mengatasinya, mari kita semak dahulu apa yang dilakukan oleh joran lalat.

Ciri-ciri Batang Lalat

Alat lalat adalah berbeza daripada peralatan memancing lain (berpusing, umpan, dll.) kerana prinsipnya melibatkan tuangan objek yang sangat ringan (sesetengah jenis lalat) dengan garis berat berdiameter besar. Joran direka untuk membina momentum semasa lemparan untuk mendorong lalat dengan garisan berat itu ke sasaran yang dimaksudkan.

Tempat duduk gelendong pada batang lalat adalah dekat dengan punggung, pemandunya kecil, dan panjangnya berbeza-beza dari 5 hingga 10 kaki dalam penggunaan umum, walaupun keadaan istimewa memerlukan joran 12 hingga 14 kaki atau lebih panjang. Oleh kerana garis lalat dicirikan oleh berat berbanding dengan kekuatan putus, rod lalat dinilai untuk melontar garis berat tertentu. Oleh itu, rod 5-berat direka untuk digunakan dengan garisan 5-berat, dan rod 8-berat direka untuk digunakan dengan garisan 8-berat. Pengeluar rod mereka bentuk rod mereka (terutamanya kekakuan dan keupayaan pemuatan) untuk menghasilkan tuangan terbaik bagi garis berat yang ditetapkan.

Panjang Pancing Umum Terbang untuk Pemula

Selalunya, rod yang lebih ringan adalah lebih pendek daripada rod yang lebih berat, dan penetapan berat secara amnya lebih membimbangkan daripada panjang. Menentukan panjang pancing lalat yang betul untuk pemula adalah sejajar dengan penentuan berat joran yang sesuai untuk aplikasi yang anda inginkan.

Jika anda memancing sungai kecil untuk mendapatkan trout, anda tidak perlu membuang jauh atau menggunakan lalat yang sangat besar, dan anda akan menangkap ikan secara umumnya kecil, jadi joran dan tali yang lebih ringan, mungkin 3- atau 4-berat, akan melakukan kerja. Tetapi jika anda berhasrat untuk memancing bass bermulut besar, di mana lalat besar diperlukan dan ikan mungkin perlu berotot dari halangan dan penutup, maka joran 8 atau 9 berat akan diperlukan, terutamanya jika anda pendatang baru kepada flycasting. Panjang 3-berat untuk trout mungkin kira-kira 7 atau 7½ kaki, manakala berat 9 untuk bes mungkin kira-kira 9 kaki panjang.

Adakah Panjang Pancing Fly All-Around untuk Pemula?

Jika anda baru bermula dalam memancing, anda mungkin mencari satu pakaian serba boleh, sesuatu untuk kegunaan menyeluruh. Sejujurnya, itu sukar diperolehi. Joran 9-berat yang disebutkan dalam perenggan sebelumnya akan menjadi terlalu panjang dan kaku untuk dituang di sungai kecil dan akan mengatasi ikan kecil. 3-berat tidak akan membenarkan anda mencapai jarak atau ketepatan dengan lalat besar dalam air yang lebih besar. Walau bagaimanapun, itu bukan bermakna ia hanya boleh digunakan untuk situasi yang disebutkan.

Batang 3-berat, sebagai contoh, juga boleh digunakan untuk membuang lalat kecil di dalam kolam dan bahagian tasik yang lebih tenang. Di sana, anda boleh berseronok dengan bluegills, shellcrackers, crappie, hinggap kuning, dan mungkin kepala bullhead. Joran 9-berat sangat sesuai untuk spesies lain selain bass. Ia juga boleh digunakan untuk tombak utara, pemetik rantai, dan ikan mas dalam air tawar, dan untuk spesimen kecil hingga sederhana spesies pesisir pantai seperti ikan siakap berjalur, seatrout berbintik dan ikan merah.

Jika anda seorang pemancing lalat yang baru bermula, fikirkan tentang di mana anda akan memancing dan apa yang akan anda kejar. Kemudian dapatkan lesen memancing anda dan pergi ke kedai lalat di mana kakitangan yang berpengetahuan boleh membantu menavigasi kemungkinan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *