Mendiagnosis dan merawat splint pada kuda – StreamZ (UK)

Kuda atau kuda dengan kecederaan bidai berkemungkinan mengalami kesakitan dan selalunya akan menyebabkan mereka menunjukkan tanda-tanda kepincangan.

Memahami splint dan cara mendiagnosisnya adalah bahagian penting dalam menjaga kuda anda.

Ramai pemilik akan secara rutin menjalankan pemeriksaan kaki kuda mereka sebelum setiap perjalanan, mencari sebarang haba, bengkak atau sebarang benjolan tegar di kawasan belat kaki dan sama ada kuda itu berasa sakit apabila disentuh.

Dalam artikel ini kita melihat apa itu tulang bidai, cara terbaik untuk mendiagnosis jika kuda anda mengalami kecederaan bidai dan perkara yang boleh anda lakukan untuk merawat kecederaan jika ia berlaku.

Di manakah belat pada kuda?

Pada setiap sisi tulang meriam kuda terdapat dua tulang kecil yang dikenali sebagai tulang belat. Kedua-dua tulang ini – tulang belat medial dan lateral – sebenarnya adalah tinggalan nenek moyang prasejarah kuda yang mempunyai pelbagai jari kaki dan tulang belat ini dianggap tinggalan jari kaki kedua dan keempat.

Di antara tulang meriam dan dua tulang splint kecil ini adalah ligamen, yang dikenali sebagai ligamen interosseous.

Apabila kuda semakin tua (biasanya antara umur 3 hingga 5 tahun) ligamen dan dua tulang mengeras dan menjadi satu. Oleh sebab itu, kecederaan belat lebih kerap ditemui pada kuda yang lebih muda antara umur 2 dan 5 tahun.

Semasa proses osifikasi kuda muda kadang-kadang mungkin mengalami keradangan dan bengkak di dalam ligamen itu sendiri yang boleh menyebabkan mereka mengalami kesakitan dan lebih jengkel dengan melompat, berlari atau menggerakkan kuda. Kepincangan yang dicipta oleh splint pada usia ini adalah paling jelas dalam berlari dan selalunya akan datang dan pergi.

Apabila proses osifikasi berakhir dan ligamen dan tulang bergabung bersama, kecederaan adalah kurang biasa dan jarang berlaku pada kuda yang berumur lebih dari 5 tahun.

Kecederaan splint sering dijumpai di kaki hadapan dan jarang dilihat di kaki belakang.

Majoriti kecederaan splint berlaku pada bahagian medial (dalam) anggota hadapan kerana tulang splint medial di bahagian dalam kaki mempunyai permukaan rata dan apabila berat dipindahkan ke tulang, tulang splin medial menanggung lebih berat daripada permukaan senget. daripada tulang belat sisi.

FAKTA SENANG: Nenek moyang terawal kuda zaman moden dikenali sebagai Eohippus atau “Kuda Fajar” yang telah pupus pada masa yang sama dengan dinosaur.

Nenek moyang terawal kuda zaman moden dikenali sebagai Eohippus atau

Apakah yang menyebabkan kecederaan splint?

Kecederaan pada splint, sering dirujuk sebagai “popping as splint”, berlaku apabila ligamen interosseous rosak. Mencederakan ligamen ini akan mengakibatkan keradangan dan kesakitan dan peningkatan haba dalam kawasan itu.

Serta melalui trauma langsung atau kecederaan seekor kuda dengan bentuk yang lemah, kuku yang tidak seimbang, ketidakseimbangan mineral dalam diet mereka, berat badan berlebihan atau berulang kali bekerja di atas tanah yang keras dan tidak rata juga boleh membawa kepada kecederaan dan komplikasi bidai.

‘Bit palsu’ juga biasa dan merupakan akibat langsung daripada trauma luaran pada tulang bidai itu sendiri, selalunya melalui tendangan atau jatuh yang kemudiannya membawa kepada keradangan tulang bidai itu sendiri. Ini juga boleh menyebabkan patah tulang pada tulang serpihan.

Mendiagnosis kecederaan splint kuda

Pengimejan Terma ialah alat diagnosis yang berguna apabila kuda telah mengalami kecederaan splint. Seperti yang kecederaan akan menunjukkan peningkatan habamenggunakan teknologi pengimejan terma boleh menunjukkan dengan tepat di mana isu itu telah berlaku memberikan peluang terbaik untuk menyokong proses penyembuhan.

Secara tradisinya, doktor haiwan anda mungkin melihat ke arah x-ray yang sedang dilakukan jika mereka mengesyaki patah tulang telah berlaku. Jika kuda anda mempunyai luka terbuka atau lebam yang kelihatan akibat tendangan maka bidai yang patah harus disyaki dan didiagnosis sebelum sebarang program rawatan direka. Ultrasound juga boleh berguna untuk mengesan kecederaan khusus pada ligamen itu sendiri.

Sebaik sahaja diagnosis profesional telah dilakukan, pelan pemulihan dan pemulihan akan diperlukan bersama-sama tempoh rehat kotak.

Imej haba kecederaan splint pada kuda di blog equ streamz

Merawat kecederaan splint pada kuda

Dalam kebanyakan kecederaan splint, kuda akan bertindak balas terhadap tempoh rehat dan pemulihan, selalunya dengan rawatan anti-radang untuk membantu dalam pengurangan keradangan dalam ligamen atau tulang itu sendiri.

Diagnosis profesional dan penglibatan daripada doktor haiwan anda akan diperlukan, jadi kecederaan splint mungkin mahal untuk dirawat tetapi mungkin juga dilindungi di bawah pelan insurans haiwan kesayangan anda.

Ubat anti-radang NSAID (seperti Bute) digunakan secara meluas sejurus selepas kecederaan berlaku, bagaimanapun, dengan pemilik dan doktor haiwan kini sedar tentang kesan sampingan jangka panjang dan komplikasi yang ditimbulkan oleh NSAID, ramai pemilik melihat ke arah bentuk yang lebih jangka panjang dan semula jadi. terapi.

Doktor haiwan anda mungkin mengesyorkan krim anti-radang topikal yang disapu ke kawasan yang terjejas, disapu terapi sejuk seperti kasut ais atau menggunakan yang terkini kemajuan dalam teknologi magnetik untuk membantu mempercepatkan proses pemulihan. Kunci kepada ‘peringkat satu’ pemulihan adalah mengurangkan keradangan dan memastikan kuda direhatkan dan tidak menanggung terlalu banyak berat pada kaki yang terjejas. Dalam kebanyakan kes, haba dalam splint akan berkurangan dengan beberapa minggu.

Hidroterapi boleh menjadi satu bentuk rawatan pelengkap yang berguna untuk menyokong proses pemulihan kuda bersama-sama dengan pembalut mampatan biasa pada kawasan yang terjejas.

Patah pada tulang serpihan biasanya lebih serius dan kadangkala memerlukan pembedahan, terutamanya jika patah tulang berlaku ke arah hujung atas tulang serpihan. Plat dan pin boleh digunakan dalam beberapa kes untuk menstabilkan tulang yang patah tetapi patah pada bahagian tengah tulang serpihan biasanya tidak rumit dan biasanya akan diselesaikan sendiri dengan tempoh rehat dan pemulihan.

Tempoh rehat dan pemulihan yang diperlukan bergantung pada kes individu dan komplikasi utama selalunya adalah jumlah masa yang diperlukan yang boleh mengambil masa berbulan-bulan malah lebih lama pada kuda yang lebih tua. Kuda sukan sama ada mengambil bahagian dalam perlumbaan tong, show jumping, majlis atau polo tidak akan dapat bersaing sehingga bidai itu sembuh sepenuhnya. Dalam kebanyakan kes, tempoh rehat antara 10 dan 12 minggu akan diperlukan.

Sebaik sahaja bidai telah sembuh dan kuda boleh kembali bekerja, adalah penting untuk anda memerhatikan kecederaan dan pergi perlahan-lahan dengan kuda; tergesa-gesa kembali terlalu cepat boleh menimbulkan komplikasi lanjut.

Majoriti kecederaan splint memerlukan tempoh rehat dan pemulihan, biasanya antara 10 dan 12 minggu rehat kotak.

Secara ringkasnya

Pemeriksaan berterusan kaki kuda anda adalah cara terbaik untuk melindungi kuda anda daripada kecederaan splint. Pencegahan adalah sama pentingnya dengan mengubati dan mengesan kepincangan awal boleh membantu untuk mengelakkan kecederaan splint.

Jika kuda anda yang lebih tua (berumur 5 tahun ke atas) mengalami splint, ini boleh mengakibatkan tahap kepincangan yang lebih tinggi dan memerlukan tempoh pemulihan yang lebih lama berbanding dengan kuda yang lebih muda. Ia juga boleh menyebabkan masalah rematik dalam sendi itu sendiri.

Memastikan kuda muda anda dipanaskan dengan betul sebelum bersenam adalah penting serta mengekalkan pemangkasan kaki dan kasut yang betul. Jika kuda anda aktif atau a kuda sukan kemudian menggunakan but senaman atau memberus boleh membantu mencegah kecederaan impak dan jika kuda anda mengalami tanda-tanda kecederaan splint hubungi doktor haiwan anda secepat mungkin.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *