Mencari Araripe Manakin, Bersama Gerrit Vyn

Nota Burung®
Mencari Araripe Manakin, bersama Gerrit Vyn
Ditulis oleh Dominic Black daripada rakaman audio oleh Gerrit Vyn

Ini ialah BirdNote.

Lebih kurang jam 7 pagi, dan saya menaiki kereta di Crato, Brazil, untuk cuba mendapatkan beberapa rakaman Araripe Manakin…

Gerrit Vyn ialah seorang perakam bunyi untuk Cornell Lab of Ornithology, dan burung yang dia cari adalah menakjubkan — kira-kira saiz burung pipit gemuk, putih dengan hujung sayap gelap dan bulu ekor yang gelap serta tudung merah darah dalam. Araripe Manakin sangat terancam, sebahagiannya kerana ia tinggal terutamanya di kawasan yang sangat kecil di Dataran Tinggi Araripe timur laut Brazil:

Jadi secara literal saya boleh melihat julat keseluruhan spesies dari puncak bukit di sini. Ia berada di sepanjang cerun dan biasanya dikaitkan dengan mata air. Terdapat banyak mata air semula jadi di sini, dan ia menyokong tumbuh-tumbuhan yang mereka sukai dan makanan yang mereka sukai serta betina suka bersarang, betul-betul dengan sarang mereka tergantung di atas anak sungai kecil dalam tumbuh-tumbuhan tropika ini.

Selain daripada julat yang terhad, terdapat juga permintaan yang sangat tinggi untuk air ini sehingga banyak mata air telah terdegradasi, dan kebanyakan mata airnya telah diekstrak daripadanya. Jadi melindungi mata air terakhir yang menyokong burung ini adalah penting untuk kelangsungan hidup mereka.

Itulah sebabnya merakam Araripe Manakin adalah perkara besar. Esok kami menuju ke dalam hutan bersama Gerrit Vyn dari Cornell Lab of Ornithology untuk menangkap salah satu rakaman bersih pertama burung yang terancam kepupusan ini.

Untuk BirdNote, saya Mary McCann.

###

Rakaman lapangan oleh Gerrit Vyn. Penyuntingan dan pengadunan oleh John Kessler dan Dominic Black.
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Dominic Black
© 2016 Tune In to Nature.org Februari 2016/Disember 2017/2021 Narator: Mary McCann

ID# ARAMAN-01-02-01-2016 ARAMAN-01

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *