Menangkap Ikan dan Membuat Kenangan

Membesar di luar bandar Oklahoma, memancing adalah sebahagian daripada kehidupan — sesuatu yang saya ambil mudah dan tidak menghargai sepenuhnya sehingga bertahun-tahun kemudian. Salah satu kenangan memancing pertama saya ialah duduk di tebing salah satu kolam ladang kami bersama ayah dan datuk saya, melihat bobber saya gemetar di atas permukaan air. Saya dapat merasakan penantian itu walaupun datuk bersiul sedikit. Satu-satunya bunyi lain adalah bunyi lembu meraung, nyanyian burung dan semua bunyi luar yang hebat yang anda dengar tinggal di negara ini.


Denise Wagner dengan Trout Coklat

Kami tidak menggunakan joran atau kekili yang mewah, hanya tiang rotan dengan garisan, cangkuk dan bobber. Umpan bergantung pada apa yang ada. Kadangkala kami menangkap belalang atau cengkerik, kadangkala cacing.

Apabila bobber akhirnya tenggelam, begitu teruja! Saya masih boleh mendengar ayah saya menjerit, “Ya ada satu!” Saya akan mengambil tiang dan meneran untuk menarik ikan ke atas. Teknik adik lelaki saya ialah berjalan ke belakang menaiki tebing dengan tiang sehingga ikan keluar dari air. Kemudian dia akan menjatuhkan segala-galanya dan berlari untuk menangkap ikan itu sebelum ia terjatuh semula ke dalam kolam.

Sunfish paling kerap ditangkap dengan sesekali ikan keli menggigit mata kail. Setiap satu adalah trofi!

Bertahun-tahun kemudian, ayah saya membawa cucunya memancing di kolam ladang yang sama, kadang-kadang dengan tiang rotan tetapi juga dengan batang berputar. Suami saya memperkenalkan saya kepada memancing di air masin, memancing di laut dalam dan memancing. Dia juga mencadangkan tangan meetetapi itulah satu pengembaraan yang saya pilih untuk hidup tanpanya.

Memancing Menghasilkan Kenangan Kekal

Semua masa bersama memancing adalah kenangan yang tidak akan saya lupakan.

Kenangan adalah perkara yang berkuasa. Kadang-kadang anda tidak menyedari bahawa anda sedang membuatnya pada masa itu. Tetapi pemandangan dan bunyi dan juga emosi seperti keseronokan yang anda rasai semasa memancing menjadi maklumat berharga yang disimpan dan diambil, kembali melawat dan membuat anda tersenyum. Saya mempunyai begitu banyak kenangan memancing yang indah.


Foto: Longear Sunfish oleh Craig Springer

Memancing Untuk Kenangan Anda

Tahun ini semasa Minggu Memancing dan Berperahu Kebangsaan, 1–9 Jun, kongsikan kenangan atau foto memancing khas menggunakan #GetYourFishOn dan tag @USFWSfisheries di Facebook atau Twitter.


Anda mungkin juga berminat

Denise Wagner

Denise Wagner

Denise ialah penyelaras pendidikan/jangkauan dengan Program Pemuliharaan Ikan dan Akuatik Perkhidmatan Ikan dan Hidupan Liar AS. Kerjayanya bermula sebagai seorang guru di Oklahoma di mana dia menerima banyak anugerah pengajaran untuk pembangunan dan pelaksanaan habitat halaman sekolah pertama di negeri itu. Pengalaman lain termasuk Pengarah Program Belia dan Pengurus Pusat Pelawat Hidupan Liar dengan Yayasan Rocky Mountain Elk, Missoula, MT, dan pengurus program kebangsaan untuk Hari Memburu dan Memancing Kebangsaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *