Menangkap Ikan Berbahaya dan Cara Mengendalikan Dengan Berhati-hati

Menangkap ikan berbahaya boleh menjadi satu kejayaan yang disengajakan untuk pencari keseronokan, tetapi mana-mana pemancing boleh menemui spesies yang tidak diingini di hujung baris mereka. Ikan berbahaya untuk ditangkap mungkin bersaiz besar, mempunyai gigi tajam, atau menggunakan tonjolan berbisa. Mempelajari jenis ikan berbahaya akan membantu anda memahami cara terbaik mengendalikannya untuk pelepasan yang selamat dan tidak berbahaya—untuk pemancing dan ikan. Artikel ini akan merangkumi petua pengendalian untuk menangkap ikan berbahaya dan beberapa spesies biasa yang perlu diperhatikan.

Ikan Berbahaya untuk Ditangkap

jerung (jelas!). Kebanyakan jerung ditangkap hanya jika seorang pemancing dengan sengaja memancingnya dan berpengalaman mengendalikannya. Jika anda kebetulan menyambung kepada satu, nikmati pertarungan dan lihat sekilas, tetapi jangan cuba untuk meraihnya atau meletakkan tangan anda berhampiran mulut mereka.

ikan keli. Ikan keli air tawar dan air masin tertentu mempunyai kelenjar berbisa dan duri tajam pada sirip dorsal dan pektoralnya yang boleh menusuk kulit anda dan menyebabkan kesakitan dan jangkitan.

Alligator Gar. Penampilan mereka adalah separuh ikan, separuh buaya, dicirikan oleh mulutnya yang memanjang dan barisan gigi yang tajam. Alligator Gar boleh membesar sehingga lebih daripada 200 paun. dan terkenal meludah mata kail kerana mulutnya yang keras.

Muskies dan Pike. Ikan yang serupa ini terkenal kerana melakukan perlawanan. Muskellunge dan Pikes mempunyai gigi tajam dan plat insang tajam yang harus dielakkan.

Barracuda. Rancak dan kuat, barakuda mempunyai gigi yang tajam dan dikenali untuk melompat keluar dari air. Ikan ini adalah pemangsa yang agresif jadi kendalikan dengan berhati-hati.

Ikan singa. Spesies invasif dengan banyak duri yang panjang dan berbisa, lionfish agak jinak, tetapi tidak boleh dikendalikan dengan tangan kosong.

Menangkap Ikan Berbahaya: Petua Keselamatan & Pengendalian

  • Jangan sekali-kali meletakkan tangan anda berhampiran mulut ikan yang mempunyai gigi tajam atau cuba menanggalkan mata kail dengan tangan anda.
  • Jangan cuba menarik ikan besar ke dalam bot tanpa profesional. Mereka selalunya boleh memukul liar di geladak dan mencederakan orang yang melihat.
  • Pakai sarung tangan dan lengan panjang apabila mengendalikan ikan dengan duri atau gigi yang tajam.
  • Tanggalkan cangkuk dengan alat dehooker atau playar yang dikendalikan panjang. Apabila ragu-ragu, putuskan barisan.
  • Simpan peti pertolongan cemas di atas kapal untuk luka kecil.

Apabila memperbaharui atau membeli lesen memancing, semak tapak web negeri untuk mendapatkan senarai ikan yang berpotensi berbahaya di kawasan anda, kerana ia mungkin menawarkan petua dan peraturan pengendalian yang lebih khusus. Jangan takut ikan, hanya bersedia dan bersenang-senang!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *