Menangkap Ikan Air Masin di Jeti Memancing Awam

Terdapat semua jenis jeti memancing awam di sepanjang pantai kami di mana anda boleh menangkap ikan air masin, serta ketam dan mungkin umpan. Ini adalah tempat yang baik untuk memperkenalkan anak-anak muda kepada memancing. Beberapa yang terkecil dan paling mudah hanyalah sambungan dok yang digunakan untuk akses bot, tetapi yang lain lebih rumit, struktur yang panjang dan kadang-kadang lebar dibina di atas cerucuk dan memanjang ke dalam air.

Cari Jeti yang Kurang Dikenali

Banyak jeti nelayan awam yang lebih besar terkenal dan mudah ditemui, tetapi terdapat yang lain yang lebih kecil, tidak diiklankan dengan baik, kebanyakannya diketahui oleh penduduk tempatan, namun menawarkan memancing jeti untuk pelbagai spesies, serta keupayaan untuk menyebarkan sebab penjarakan sosial.

Satu contoh bagi yang terakhir ialah jeti memancing awam di hujung utara Pulau Anna Maria di barat daya Florida. Walaupun menghabiskan banyak masa di Florida selama bertahun-tahun, saya tidak pernah mendengar tentang Jeti Rod dan Kekili yang kecil namun jelas popular di sana sehingga musim sejuk lalu, semasa bercuti berdekatan. Jika anda mencari mana-mana tempat memancing awam di kawasan yang anda lawati, sentiasa semak dengan kedai umpan dan perkakas tempatan dan tanya tentang jeti memancing awam (serta masa dan arus untuk memancing).

Memancing Bawah

Aktiviti yang paling biasa di jeti memancing awam ialah memancing di dasar, menggunakan beberapa bentuk umpan untuk menangkap spesies ikan yang melepak di bahagian bawah sekitar atau berhampiran struktur jeti (seperti menggelepar, tompok, croaker dan ikan keli) atau spesies yang lebih berkemungkinan. untuk bergerak melalui kawasan itu (seperti bass berjalur, makarel, ikan kakap dan seatrout). Tuangan berulang dengan gewang, terutamanya jig dan palam renang, juga boleh dilakukan, tetapi kadangkala dihalang oleh orang ramai atau lokasi.

Tempat dan Air Pasang Surut Pier Terbaik

Tempat memancing di jeti kadangkala menjadi pertimbangan penting, dan ramai pelanggan tetap menggemari hujung jeti, yang biasanya di mana air paling dalam. Perhatikan orang lain yang memancing di jeti untuk mengetahui tempat yang terbaik, kerana mereka tidak sama di setiap jeti.

Arah pasang surut sering menjadi faktor di mana hendaknya. Memancing di tepi jeti yang arah air pasang menjauhi anda selalunya adalah yang terbaik. Apabila air pasang berubah arah, anda mungkin perlu menukar bahagian dermaga yang mana anda berada dengan sewajarnya.

Kebanyakan memancing di air masin adalah yang terbaik apabila terdapat air pasang yang bergerak, dan sesetengah jeti mempunyai sedikit atau tiada air apabila air pasang surut, menjadikan masa yang sukar untuk memancing di jeti. Sebelum dan selepas air pasang biasanya diutamakan.

Adakah Anda Memerlukan Lesen?

Di sesetengah kemudahan, seperti jeti awam berlesen kerajaan yang mengenakan bayaran masuk, anda tidak perlu memiliki lesen memancing rekreasi air masin. Tetapi di tempat tanpa pengaturan sedemikian, anda perlu mempunyai lesen memancing air masin (jangka pendek atau tahunan) yang dikeluarkan oleh negeri di mana jeti itu berada. Pastikan untuk mendapatkan ini terlebih dahulu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *