Menanam Oak untuk Burung | Nota Burung

Nota Burung®

Menanam Oak untuk Burung

Ditulis oleh Ariana Remmel

Ini ialah BirdNote.

[American Robin feeding young, ML 354739731]

Robin ini membuat penghantaran ulat yang lazat kepada anak-anaknya. Seperti kebanyakan burung penyanyi, mereka bergantung pada serangga ini untuk membesarkan anak mereka, kata ahli entomologi Douglas Tallamy.

Douglas Tallamy: Ia memerlukan beribu-ribu dan beribu-ribu ulat untuk membuat satu cengkaman anak burung. Dan itu hanya untuk membawanya ke titik di mana ia berkembang, di mana ia meninggalkan sarang.

Tetapi kehilangan habitat menyebabkan ulat dan serangga berkhasiat lain sukar didapati. Jadi Tallamy mengasaskan bersama sebuah organisasi yang dipanggil Homegrown National Park® untuk membantu orang ramai membawa biodiversiti ke taman mereka sendiri — yang boleh semudah menanam pokok acorn.

Douglas Tallamy: Oaks menyokong lebih banyak spesies ulat daripada mana-mana genus pokok lain di negara ini.

Beratus-ratus spesies rama-rama dan rama-rama memulakan hidup mereka sebagai ulat mencari makan di dahan oak, menjadikan pokok-pokok ini sebagai pantri berstok penuh untuk burung seperti tanager, burung biru…

Douglas Tallamy: Titmice, anak ayam, kardinal, Burung belatuk perut merah, Burung belatuk berbulu halus, Burung belatuk bertimbun, burung belatuk Magnolia, burung belatuk bertudung. Warbler Prairie, Warbler Kuning, Seriawan Kayu dan Seriawan Hermit. [fade out]

[Played under list: Northern Cardinal song, ML107279,
Magnolia Warbler song, ML 85248; 
Yellow Warbler song, ML 231229761]

Senarai itu diteruskan!

Douglas Tallamy: Jadi apabila anda menanam pokok oak, anda sebenarnya menanam seluruh komuniti. Anda mencipta banyak kehidupan di halaman anda yang tidak ada sebelum anda meletakkan oak itu. Kehidupan itu dipanggil biodiversiti.

[American Robin feeding young, ML 354739731]

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Homegrown National Park® dan cara mengambil bahagian dalam penyelesaian akar umbi mudah mereka kepada krisis biodiversiti, lawati BirdNote dot org. Saya Ariana Remmel.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. American Robin ML 354739731 direkodkan oleh L. Schrader, Northern Cardinal ML 107279 direkodkan oleh W. Hershberger, Magnolia Warbler ML85248 direkodkan oleh W. Hershberger, dan Yellow Warbler ML 231229761 direkodkan oleh A. Spencer.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote April 2022 Narator: Ariana Remmel

ID # hnp-04-2022-04-11 hnp-04

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *