Memukul sungai Minnesota untuk aksi bass smallmouth

Sungai Minnesota sering diabaikan sebagai destinasi memancing kerana tasik sangat banyak.

Namun sungai memberikan penangkapan ikan yang menakjubkan. Perairan ini benar-benar membawa anda pergi, dan kebanyakannya menikmatinya kerana pemandangan semula jadi adalah lebih biasa dan dok, lif bot dan seumpamanya kurang biasa.

Mungkin spesies sungai yang paling menyeronokkan untuk ditangkap ialah ikan siakap smallmouth. Seorang pejuang sejati, “smallie” terkenal dengan kekuatan bulldog, lompatan akrobatik dan terjunan melentur batang. Ikan bass smallmouth adalah biasa di banyak sungai, dan itu menjadikannya spesies yang hebat untuk dicari.

Di mana untuk memancing di Minnesota?

Terpulang pada awak. Banyak aliran sungai utama – Mississippi dan St. Croix, sebagai contoh, – sesuai untuk bot-bot besar tetapi sungai-sungai ini dan sungai-sungai lain, terutamanya semasa peringkat air rendah, juga penuh dengan hamparan yang terbaik untuk memancing dari sampan, kayak, bot hanyut atau bot berdasar rata dengan motor sangkut aci pendek. Meranduk boleh menjadi pilihan yang baik juga. Malah, teknik harungan bass smallmouth yang boleh berkesan adalah untuk seorang pemancing melambung gewang permukaan manakala pemancing berikut melontar gewang yang memancing lebih dalam, seperti pemutar atau jig ringan. Dengan cara ini, walaupun ikan terlepas gewang permukaan ia akan mendedahkan lokasinya, sekali gus membolehkan pemancing kedua menggodanya dengan pendekatan yang berbeza.

Walaupun bukan laman web memancing, anda boleh merasakan sungai Minnesota dengan melawati halaman Jejak Air Negeri Jabatan Sumber Asli Minnesota. Halaman pendayung ini menyediakan peta yang berguna, maklumat paras air dan juga video serta lawatan gambar tentang jenis tempat yang akan anda alami. Laman web DNR juga mempunyai carta memancing sungai kawasan Twin Cities yang memperincikan kelimpahan relatif bass smallmouth dan spesies lain di sungai Cannon, Minnesota, Mississippi, Rum dan St. Croix.

Air bass smallmouth yang berkualiti termasuk:

  • Sungai Cloquet di St. Louis County, terutamanya 10 batu antara Lebuhraya 53 dan Sungai St. Louis.
  • Sungai Big Fork di Kaunti Koochiching, terutamanya 50 batu atau lebih di bawah Air Terjun Besar di bandar Air Terjun Besar hingga ke Sungai Hujan.
  • Cawangan Utara Sungai Root di tenggara Minnesota.
  • Sungai Mississippi yang lebih rendah, dari Hastings ke Iowa, yang merupakan air besar yang penuh dengan empangan sayap dan perairan terpencil. Juga, bahagian atas Mississippi, di kawasan Brainerd, Little Falls, St. Cloud dan Monticello.

Anda mungkin juga berminat

CB Bylander

CB Bylander

CB Bylander ialah pemancing Minnesota lama yang mempunyai pengalaman memancing yang luas di seluruh negeri. Beliau ialah bekas editor bidang majalah luar, editor luar akhbar harian dan pakar komunikasi perikanan Jabatan Sumber Asli.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *