Memperlahankan dan Memerhati Burung Betina

Nota Burung®

Memperlahankan dan Memerhati Burung Betina

Ditulis oleh Conor Gearin

Ini ialah BirdNote.

Bulu-bulu yang berwarna-warni dan nyanyian nyaring burung penyanyi jantan sering menarik perhatian burung terlebih dahulu. Memerhati betina selalunya bermakna memburu burung dengan lebih perlahan, melihat perbezaan halus dalam bulu dan tingkah laku, kata Joanna Wu. Dia sebahagian daripada kumpulan yang dipanggil Galbatrosses. Mereka menggalakkan burung untuk menghabiskan lebih banyak masa mengenal pasti burung betina.

[Chestnut-sided Warbler female song, ML 161647301, 2:19-2:21]

Joanna Wu: Ia memperlahankan keadaan secara mendadak, dan kami semua Galbatrosses telah mengalami masa selama dua puluh minit untuk mengenal pasti seekor burung.

Banyak burung warbler betina berwarna kuning kehijauan, menjadikannya sukar untuk mengetahui spesies mana mereka. Tetapi Joanna berkata tingkah laku burung itu boleh memberinya petunjuk.

Joanna Wu: Sekarang saya cuba keluar dan melihat sama ada saya dapat mencari pasangannya, kerana sering kali mereka memanggil satu sama lain. Dan kemudian itu akan membantu saya mengetahui siapa burung itu.

[Chestnut-sided Warbler female song, ML 161647301, 2:35-2:37]

Rakan Galbatross Purbita Saha mengatakan bahawa memerhatikan betina boleh membantu kita memahami burung pada tahap yang lebih mendalam.

Purbita Saha: Saya akan katakan ia membuatkan kita melihat burung sebagai individu, bukan hanya spesies. Jadi kerana kita sedang melihat tingkah laku setiap burung, atau cara mereka berkomunikasi antara satu sama lain. Anda baru sedar bahawa setiap burung walaupun di kalangan kawanan mempunyai personaliti yang berbeza. Setiap burung adalah unik, dan setiap burung mempunyai sesuatu untuk diajar kepada kita.

Dengan mendengar dan menonton dengan teliti, burung burung boleh mengetahui lebih lanjut tentang burung betina dan mereka boleh berkongsi pengetahuan itu dengan Galbatrosses, yang sedang menyusun nota orang tentang ID burung betina. Ketahui lebih lanjut di tapak web kami, BirdNote dot ORG. Saya Ariana Remmel.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Warbler sisi berangan ML 161647301 dirakam oleh B. Walker.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Julai 2022 Narator: Ariana Remmel

ID# burung betina-01-2022-07-06 burung betina-01

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *