Memotret burung melalui tingkap – BirdWatching

Hampir semua daripada kita telah mengambil gambar burung melalui tingkap pada satu masa atau yang lain untuk mengesahkan pengenalan, mendokumentasikan burung yang jarang ditemui atau mencipta kenang-kenangan penampakan yang menarik. Malangnya, imej melalui kaca tingkap boleh dicemari oleh silau dan pantulan atau dikaburkan oleh skrin tingkap, kotoran atau kelembapan di antara anak tetingkap. Dan autofokus mungkin sifar masuk pada tingkap itu sendiri, menjadikan burung itu tidak fokus.

Salah satu gambar terbaik saya, Burung Belatuk Timbun dengan lidah panjangnya dijulurkan sepenuhnya, diambil melalui kaca tingkap tiga anak tetingkap. Burung itu terbang hanya dalam beberapa minit selepas tingkap baru dipasang, jadi kaca itu tidak bernoda. Tetapi walaupun gambar terbaik yang diambil melalui kaca tingkap hampir sentiasa lebih baik dengan tingkap terbuka.

Ruang makan, bilik keluarga dan pejabat rumah saya berfungsi sebagai tirai foto, dengan tingkap yang mudah dibuka yang menghadap ke tempat makan, tempat mandi burung dan tumbuh-tumbuhan yang menarik burung. Malangnya, membuka tingkap tanpa skrin mengundang nyamuk, tebuan dan serangga lain ke dalam rumah bersama-sama dengan udara luar yang panas atau sejuk, jadi saya melakukan ini hanya apabila saya sedang aktif mengambil gambar. Sebelum saya membuka tingkap, saya menarik teduh ke bawah di atas anak tetingkap atas pada tingkap dua tetingkap saya dan menutup teduhan pada tingkap lain di dalam bilik, mematikan sebarang lampu dan menutup pintu ke seluruh rumah. Beberapa kali burung telah terbang masuk melalui tingkap semasa saya mengambil gambar, ia serta-merta berpusing ekor dan terbang keluar melalui tingkap terbuka yang sama, satu-satunya tempat terang di dalam bilik itu.

Tiada muslihat untuk mengambil gambar melalui tingkap yang terbuka, tetapi jika tingkap ditutup apabila burung yang baik muncul, membukanya berisiko menakutkan burung itu dan sesetengah tingkap tidak terbuka. Berikut ialah beberapa petua untuk mengambil gambar yang boleh digunakan melalui kaca tingkap:

  • Jika anda mempunyai tingkap yang sesuai untuk melihat burung, matikan skrin tingkap kecuali apabila anda ingin membuka tingkap untuk mendapatkan udara segar.
  • Pastikan tingkap bersih. Malah secebis kotoran, dan kadangkala kaca itu sendiri, boleh menipu autofokus kamera.
  • Pegang kamera sedekat mungkin dengan kaca untuk mengurangkan kawasan kaca yang anda rakam. Membawa kamera anda lebih dekat ke tingkap daripada jarak fokus minimumnya juga memudahkan anda memfokus pada burung.
  • Apabila boleh, tangkap terus melalui tingkap dan bukannya pada sudut untuk meminimumkan kesan kaca. Skrin tetingkap sentiasa merosakkan foto, tetapi kesannya akan diminimumkan jika anda merakam pada sudut tepat ke skrin.

Prinsip mengambil gambar melalui tingkap kereta adalah serupa, dengan beberapa pertimbangan tambahan:

  • Matikan enjin untuk mengelakkan getarannya daripada mengaburkan imej anda.
  • Foto melalui tingkap sisi, walaupun ditutup, selalu kelihatan lebih baik daripada yang melalui cermin depan melengkung.
  • Untuk memegang kamera lensa panjang dengan stabil dari tempat duduk kereta, kaitkan kamera anda pada pelekap tingkap kereta yang dibuat khusus untuk tujuan ini, letakkan kamera pada set pundi kacang di bahagian bawah bingkai tingkap, atau pasangkan air buih yang pendek. penebat paip atau mi kolam di bahagian atas kaca. Penebat paip mempunyai celah memanjang yang menjadikannya mudah diikat pada tingkap; anda perlu membelah sendiri mee kolam.

Ironinya, tingkap-tingkap yang memberi kita pemandangan indah pada burung meletakkan nyawa burung-burung itu dalam bahaya. Skrin pada tingkap dua gantung ditetapkan di bahagian luar dan menjadikan tingkap lebih kelihatan kepada burung. Di pejabat rumah saya, daripada mengalih keluar skrin, saya menghiris kawasan yang luas di mana ia dilekatkan pada bingkai dan melekatkan Velcro di sekeliling tepi untuk menahannya tertutup rapat apabila saya tidak merakam gambar burung. Skrin pada tingkap yang terbuka engkol tidak melindungi burung kerana ia berada di dalam kaca. Walau bagaimanapun, anda boleh mencari cara lain untuk melindungi burung di tingkap tersebut dan yang lain di Laman web American Bird Conservancy.

15 produk yang boleh menghalang burung daripada memukul tingkap

Surat berita memerhati burung

Baca surat berita kami!

Daftar untuk mendapatkan e-surat berita percuma kami untuk menerima berita, foto burung, menarik dan petua ID, dan banyak lagi dihantar ke peti masuk anda.

Daftar Percuma

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *