Memilih Jaket Penyelamat Terbaik untuk Memancing

Tidak kira bagaimana anda memilih untuk menikmati air, jaket keselamatan adalah bahagian penting dalam keselamatan menaiki bot. Jaket keselamatan, atau PFD (peranti pengapungan peribadi), membolehkan anda kekal terapung jika anda jatuh ke dalam air. Undang-undang menaiki bot memerlukan setiap penumpang mempunyai jaket keselamatan yang diluluskan semasa berada di dalam bot, dan kanak-kanak harus memakainya. Pastikan anda menyemak dengan agensi negeri anda untuk maklumat undang-undang bot di kawasan anda.

Pengawal Pantai AS mengelompokkan PFD ke dalam beberapa kategori utama. Kategori ini boleh membantu anda menentukan jenis PFD yang anda perlukan, tetapi ciri tambahan boleh menjadikan jaket keselamatan lebih selesa untuk aktiviti tertentu. Perhatikan ciri ini jika anda berniat menggunakan jaket keselamatan semasa memancing.

Ciri-ciri Jaket Hidup Memancing

Reka Bentuk Pukal Rendah: Cari jaket keselamatan yang mempunyai panel pengapungan di hadapan dan belakang dengan reka bentuk pukal rendah di sekitar bahu, leher dan sisi. Mempunyai pukal dan fabrik minimum di bahagian atas dan sisi jaket keselamatan akan membolehkan lengan anda menjadi lebih mudah alih supaya anda boleh menghantar secara semula jadi.

Poket & Gelung Gear: Jaket keselamatan yang direka untuk memancing selalunya mempunyai poket zip dan gelung gear. Poket boleh bertindak sebagai kotak tackle mini untuk memegang gewang, lalat, playar dan alatan memancing yang lain. Anda juga boleh menyimpan wisel dan lampu suluh kecil di dalam poket untuk keselamatan. Gelung gear berfungsi dengan cara yang sama, tetapi membolehkan anda menyimpan alatan dengan melampirkannya pada bahagian luar jaket keselamatan anda dan bukannya dalam poket.

Kedudukan Panel: Jika anda gemar memancing kayak, cari jaket keselamatan dengan panel belakang yang tinggi. Panel belakang jaket keselamatan berkayak terletak tepat di atas kayak untuk keselesaan maksimum. Cari panel berjaring yang bernafas jika anda bercadang untuk memancing dalam keadaan panas.

Boleh kembung: Menggunakan PFD kembung dan bukannya PFD yang sememangnya apung adalah satu cara untuk mengekalkan pukal pada tahap minimum. PFD kembung direka bentuk untuk dinaikkan apabila anda sudah melampaui batas, biasanya dengan tab tarik kecil. Jaket keselamatan kembung, yang direka untuk kegunaan orang dewasa sahaja, paling baik digunakan di perairan yang tenang dan bukannya di sungai atau sungai yang bergerak laju.

Keselamatan Berperahu: Cara Memasang Jaket Penyelamat

Fit harus menjadi bahagian terpenting dalam memilih jaket keselamatan. Jaket keselamatan perlu dipasang dengan betul untuk melakukan tugas mereka. Untuk orang dewasa, julat saiz berdasarkan saiz dada, manakala saiz jaket keselamatan belia adalah berdasarkan berat. Cari carta saiz khusus pengeluar untuk menentukan saiz yang diperlukan.

Untuk mengikat dan menyesuaikan jaket keselamatan anda dengan betul, mulakan dengan meletakkannya di tengah-tengah badan anda. Dari situ, kencangkan strap bawah dan zip zip bahagian hadapan. Untuk jaket keselamatan yang mempunyai lebih banyak gesper di sepanjang batang tubuh, teruskan lengkok dari bawah ke atas dan kemudian ketatkan dalam susunan yang sama. Tali bahu (jika berkenaan) hendaklah menjadi bahagian akhir jaket keselamatan untuk dilaraskan.

Anda boleh menguji kesesuaian jaket keselamatan anda dengan meletakkan ibu jari anda di bawah tali bahu dan menolak ke atas. Jaket keselamatan harus kekal di tempatnya jika ia dipasang dengan betul.

Kini setelah anda tahu perkara yang perlu dicari dalam memilih dan memasang jaket keselamatan memancing, anda lebih bersedia untuk menjalani hari yang selamat dan selesa di atas air! Untuk maklumat lanjut tentang jaket keselamatan, sila lihat di kami panduan membeli jaket keselamatan.

Siaran ini adalah sebahagian daripada siri kandungan tajaan dengan Sierra Trading Post.


Anda mungkin juga berminat

Lauren Seidl

Lauren Seidl

Blog Lauren Seidl untuk peruncit luar harga Sierra Trading Post, rakan kongsi TakeMeFishing.org. Dia mendaki, berkhemah, memanjat batu dan menerokai Pergunungan Rocky sekerap yang boleh. Apabila Lauren tidak keluar mencari pengembaraan di negeri asalnya Colorado, dia boleh didapati menghirup minuman mikro Colorado yang hebat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *