Memikat Setiap Pemancing Patut Ada

Memancing dengan gewang adalah gaya yang sangat bermanfaat yang popular di kalangan ramai pemancing. Memancing gewang untuk pemula mungkin kelihatan memberangsangkan berdasarkan pelbagai jenama, gaya, warna dan bahan, yang tersedia di pasaran tackle. Selidik “memancing gewang untuk pemula” untuk gaya memancing yang anda rancang lakukan dan anda pasti akan menemui beberapa pilihan untuk dimulakan. Gewang tiruan bertujuan untuk meniru ikan umpan jadi penting untuk belajar bila dan cara menggunakannya. Berikut adalah beberapa gewang biasa yang perlu ada pada setiap pemancing.

Memancing Gewang untuk Pemula: Jenis Gewang

Jenis gewang yang perlu ada pada setiap pemancing di dalam kotak tackle dan teknik yang mesti diketahui.

1.Palam

Pilihan paling mudah untuk memancing gewang pemula. Palam ialah gewang plastik keras yang direka dengan corak yang menyerupai rupa ikan umpan. Palam “Air atas” terapung di permukaan dan biasanya menghasilkan bunyi serta pergerakan yang menarik ikan yang agresif. Sesetengah palam digantung di dalam air dan mempunyai bibir plastik yang membolehkannya menyelam dalam atau sepanjang bahagian bawah. Pengambilan kedutan dan henti yang tajam berfungsi dengan baik dengan palam.

2. Spinnerbait

Gewang spinnerbait menarik ikan buruan dengan penampilan dan getarannya yang berwarna-warni. Secara visual, gewang ini mempunyai skirt terang di atas cangkuk dengan bilah logam yang berputar, memantul dan bergetar. Gunakan pengambilan yang stabil dan konsisten untuk menggerakkan gewang ini melalui air secara mendatar.

3. Jig dengan plastik lembut

Gewang jig terdiri daripada “jigheads” berwajaran pada hujung cangkuk j. Umpan plastik lembut boleh diluncurkan di atas mata kail untuk memberikan rupa ikan umpan. Umpan lembut datang dalam pelbagai warna dan gaya yang akan mengubah pergerakan gewang di dalam air. Untuk menarik ikan berhampiran bahagian bawah, baling dan biarkan gewang tenggelam, kemudian perlahan-lahan jig dengan mengangkat hujung joran anda. Cuba pelbagai teknik sehingga anda menemui apa yang menarik minat ikan.

4. Sudu

Sudu adalah gewang logam melengkung yang bergoyang-goyang apabila diambil, menyerupai ikan umpan yang cedera. Tuangkan sudu kemudian ambilnya secara berterusan melalui lajur air sasaran anda. Sudu memantulkan cahaya dan mencipta getaran yang menarik untuk ikan.

Pastikan anda memperbaharui lesen memancing anda sebelum pergi untuk menguji gewang anda. Selamat memancing gewang!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *