Memelihara Haiwan Ikonik | Di Luar Tingkap Saya

Oryx Tanduk Scimitar, (Oryx dammah) di Zoo Marwell, Hampshire, UK (foto dari Wikimedia Commons)

7 November 2022

Orix bertanduk scimitar atau scimitar oryx (Oryx dammah) telah pupus di alam liar tetapi tidak pupus di Bumi. Haiwan ikonik ini masih wujud kerana kecantikannya mendorong kita untuk memeliharanya.

Oryx bertanduk Scimitar adalah antelop padang pasir yang boleh bertahan tanpa air selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun dengan menyerap air daripada tumbuhan yang mereka makan. Berasal dari Sahel, mungkin ada 1 juta daripada mereka pada ketinggian populasi mereka pada awal Holosen (9500–4500 BPE) tetapi mereka merosot selama berabad-abad disebabkan oleh perubahan iklim dan pemburuan.

Peta Sahel daripada researchgate.net

Walau bagaimanapun, mereka sudah menjadi ikonik. Orang Mesir Purba menjinakkan mereka, Rom Purba membiakkan mereka. Mereka dihargai kerana tanduk dan daging mereka.

Scimitar oryx di Zoo Chester (Foto dari Wikimedia Commons)

Malangnya populasi liar oryx scimitar menurun kepada kurang daripada 200 pada awal 1980-an dan dalam tempoh 10 tahun mereka kali terakhir dilihat di Chad. Diisytiharkan pupus di alam liar pada tahun 2000, mereka masih wujud dalam kurungan.

Tidak lama kemudian program pembiakan kurungan mencari lokasi yang sesuai di Sahel untuk pengenalan semula antelop dan mula membiaknya di zoo dan dalam kumpulan untuk berjaya di alam liar. Di AS, ladang di Texas membiaknya untuk pengenalan semula dan untuk memburu.

Untuk mendapatkan gambaran tentang rupa haiwan itu, lihat video ini dari Zoo Greater Vancouver.

Terima kasih kepada pembiakan kurungan, orix bertanduk pedang pertama telah dikeluarkan di Chad pada 2016, seperti yang ditunjukkan dalam video ini.

Banyak spesies terancam pupus sebelum kita tahu ia wujud. Itu tidak berlaku kepada haiwan ikonik ini.

(foto dari Wikimedia Commons, peta dari researchgate; klik pada kapsyen untuk melihat yang asal)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *