Memecah Halangan dalam Memancing & Berperahu

Saya dibesarkan di sebuah perkampungan nelayan kecil di luar bandar di pulau Trinidad. Keluarga ayah saya adalah nelayan, begitu juga ketika dia masih kecil. Oleh itu, sejak kecil, saya membina hubungan yang kuat dengan air dan cinta yang mendalam untuk memancing. Kadang-kadang, ayah saya akan membawa saya menaiki bot. Saya akan menghabiskan hari itu, pening kerana teruja, meneliti ikan dan makhluk laut yang dibawa masuk oleh nelayan. Didikan ini memudahkan hubungan pertama saya dengan alam semula jadi dan mengajar saya beberapa pelajaran pertama saya dalam kelestarian.

saya Naomivanlifer pendatang asing yang dikenali kulit hitam, aneh dan peminat luar, tinggal di jalan raya sepenuh masa dalam Volkswagen Vanagon 1985 saya sejak 2016. Di luar rumah adalah rumah saya, dan saya menghabiskan sebahagian besar hari saya meneroka, mengembara dan berjemur dalam semua keindahan, pelajaran, dan kegembiraan alam semula jadi yang ditawarkan. Tetapi hidup saya tidak selalu begini.

Apabila saya menamatkan sekolah menengah pada usia 17 tahun, saya meninggalkan kampung saya, negara saya, dan keluarga saya dan datang ke AS untuk mencari Impian Amerika. Saya bekerja keras untuk membina kehidupan untuk diri saya sendiri dan, seperti yang dilakukan oleh ramai orang, saya menjadi termakan dengan kadar pantas dan kesibukan masyarakat. Di suatu tempat di sepanjang jalan, saya terputus hubungan dengan akar luar saya.

Sehinggalah saya memasuki vanlife barulah saya mula membina semula hubungan saya dengan alam semula jadi. Dan pintu masuk ke kemasukan semula saya ke luar adalah, anda meneka, memancing.

Semasa musim panas pertama saya di jalan raya, saya melihat seorang lelaki mengharungi Sungai Yellowstone di Montana, terbang memancing ikan trout. Sehingga itu, saya hanya pernah melihatnya di TV. Saya terpesona dan sangat ingin belajar, tetapi saya tidak tahu bagaimana atau di mana untuk bermula. Walaupun saya melakukannya, kos peralatan yang tinggi dan hakikat bahawa saya tidak pernah melihat orang Hitam terbang memancing, menjadikannya kelihatan seperti aktiviti yang tidak boleh diakses oleh seseorang seperti saya.

Ini hanyalah beberapa halangan untuk masuk yang menghalang keupayaan saya untuk membina semula hubungan saya dengan alam semula jadi, yang paling hebat ialah kekurangan perwakilan. Anda lihat, saya percaya bahawa sebelum anda boleh menjadi diri anda yang terbaik di atas air, anda perlu melihat diri anda yang terbaik di atas air. Memancing ialah pengalaman yang menghubungkan kita dengan alam semula jadi, dan semua orang harus berasa cukup selamat untuk muncul dan mendapat akses kepada air.

Berikut ialah beberapa petua untuk BIPOC menaiki air buat kali pertama, atau buat kali pertama dalam masa yang lama:

1. Pergi bersama

Rancang perjalanan memancing bersama keluarga atau rakan, atau lihat jika terdapat kumpulan luar BIPOC tempatan di media sosial, berhubung dan rancang perjalanan dengan mereka.

2. Upah pemandu profesional

Pertama kali memancing atau menaiki bot? Upah pemandu profesional yang boleh mengajar anda perkara asas dan membawa anda ke tempat yang anda hampir dijamin untuk menangkap ikan. TakeMeFishing.org mempunyai sumber berguna PERCUMA untuk mencari pelancongan dan pemandu untuk membantu anda keluar dan menaiki air dengan mudah! Pastikan anda mengikuti @take_me_fishing di Instagram juga untuk mendapatkan inspirasi dan melihat lebih banyak perwakilan BIPOC di atas air.

3. Pinjam/sewa peralatan, atau jimat cermat atau beli terpakai

Saya telah menjumpai peralatan memancing yang murah dan percuma di halaman jualan dan kedai barangan. REI juga mempunyai tawaran hebat untuk peralatan terpakai dan juga menawarkan penyewaan gear di banyak kawasan.

4. Bersedia

Kenali air yang anda akan memancing atau menaiki bot terlebih dahulu supaya anda boleh bersedia – pelajari tentang hidupan liar di kawasan itu, jenis ikan yang boleh anda tangkap, masa terbaik sepanjang tahun untuk berada di atas air dan sebarang peraturan dan peraturan seperti dasar tangkapan dan pelepasan.

5. Ketawalah!

Anda mungkin berasa bodoh dan/atau gementar pada mulanya, tetapi ingat, ini semua tentang berhubung dengan alam semula jadi, rumah manis kita.

Mari rebut musim panas dan keluar di atas air itu dan bina semula hubungan anda dengan alam semula jadi!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *