Memecah Ais Dengan Badan Kapal: Katakan Apa?

Apa yang dikatakan tentang memecahkan ais dengan badan bot? Walaupun ia mungkin kedengaran agak melampau bagi para bot di Deep South, bot yang tinggal di Mid-Atlantic atau Midwest pastinya akan membuktikan fakta bahawa salji dan ais boleh menjadi bahagian yang sangat nyata dalam bot musim bunga. Adakah ini bermakna anda tidak boleh membawa bot kesayangan anda keluar sehingga cuaca stabil? Tidak semestinya, tetapi ini bermakna anda perlu tahu cara menaiki bot dengan selamat semasa musim sejuk yang berlarutan.

Menaiki bot dengan selamat di dalam ais memerlukan anda mengambil langkah berjaga-jaga tambahan. Anda bukan sahaja perlu tahu bagaimana sejuk boleh menjejaskan badan anda, tetapi jangan lupa untuk belajar cara memastikan kapal anda bersedia untuk keadaan cuaca sejuk. Lihat senarai ini yang mengandungi beberapa petua keselamatan berperahu yang penting untuk cuaca sejuk.

Memecah Ais dengan Badan Kapal: 7 Petua untuk Keselamatan Berperahu

1. Perkara yang paling penting untuk dilakukan apabila anda menaiki bot cuaca sejuk ialah memakai jaket pengapungan atau kot pelampung. Kot apungan akan mempunyai PFD terbina dalam dan memberikan perlindungan hipotermia yang lebih baik dalam keadaan cuaca sejuk daripada jaket keselamatan standard atau PFD. Semasa perjalanan cuaca sejuk, adalah bijak untuk membawa pakaian ganti kering bersama-sama.

2. Periksa dan cas bateri bot anda dengan kerap. Simpan bateri ganti di atas kapal jika boleh kerana keadaan cuaca sejuk akan menghabiskan bateri bot lebih cepat daripada cuaca panas atau panas.

3. Pastikan semua peralatan keselamatan anda sentiasa kering dan berfungsi. Ini termasuk suar isyarat, peranti menghasilkan bunyi dan sebarang peralatan keselamatan bot lain yang diperlukan oleh Pengawal Pantai AS yang ada di atas kapal. Juga, pastikan anda mempunyai radio marin untuk meminta bantuan (menggunakan saluran 16) sekiranya berlaku kecemasan. Jangan bergantung pada telefon bimbit yang mungkin tidak berfungsi dalam keadaan cuaca yang melampau. Radio marin boleh dikesan ke lokasi bot dalam kesusahan — menjadikan masa tindak balas kecemasan lebih cepat.

4. Kosongkan semua salji atau ais dari dek bot, badan kapal, perigi hidup, kawasan lambung kapal anda dan dari sebarang peralatan yang terdedah. Penimbunan salji dan ais boleh menyekat scupper atau menyebabkan masalah pengapungan. Simpan penyodok plastik yang berguna untuk digunakan untuk tujuan ini semasa cuaca sejuk (plastik tidak akan mencalarkan gelcoat bot anda).

5. Periksa talian bahan api anda, dan pastikan tangki bahan api anda di atasnya untuk membantu mengelakkan pembentukan pemeluwapan.

6. Semasa cuaca sejuk, mungkin terdapat lapisan ais yang sangat nipis di teluk, teluk atau teluk (kawasan yang airnya tenang). Jika lapisan ais sangat nipis, anda mungkin boleh meletakkan seseorang di haluan bot anda untuk mencuba memecahkan ais dengan cangkuk bot. Gunakan pendekatan berhenti dan pergi dalam situasi ini, pastikan ais pecah sepenuhnya sebelum anda meneruskan. Jangan sekali-kali cuba untuk menjalankan bot anda melalui ais, tidak kira betapa nipisnya ia mungkin kelihatan. Pertimbangkan perkara ini apabila memutuskan tempat menaiki bot dalam keadaan cuaca sejuk.

7. Dalam cuaca sejuk beku, ingat bahawa ia lebih panas di bawah permukaan air. Jika anda mempunyai enjin sangkut, pastikan ia dipangkas ke dalam air supaya anda mengurangkan kemungkinan membekukan kotak gear anda.

Menaiki bot dengan selamat dalam ais pastinya memerlukan anda membuat kerja rumah untuk memastikan anda dan bot anda disediakan dengan betul. Jika anda tertanya-tanya jenis bot yang terbaik untuk keadaan yang berbeza, gunakan alat perbandingan bot kami untuk mengetahui tentang ciri unik setiap jenis kapal.


Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *