Membran Nictitating – Cermin Mata Alam Semula Jadi

Nota Burung®

Membran Nictitating: Cermin Mata Alam Semula Jadi

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

Bagi kebanyakan burung, penglihatan yang tajam adalah sangat penting – untuk mencari makanan, mengesan pemangsa dan secara amnya terus hidup. Tetapi banyak burung menjalani kehidupan yang mungkin sangat sukar untuk dilihat: seperti terbang dengan kelajuan yang sangat pantas, berlumba-lumba mencari perlindungan ke dalam belukar yang padat, atau menyelam di bawah air untuk menangkap ikan yang berduri dan bergelut.

Nasib baik, burung telah mengembangkan struktur untuk melindungi mata mereka. Seperti manusia, mereka mempunyai kelopak mata luar atas dan bawah. Tetapi di bawah kelopak mata luar terdapat kelopak mata tambahan, dipanggil membran nictitating. Nictitating, untuk semua suku kata aliteratifnya, hanya bermaksud “berkedip”. Kelopak mata tambahan ini berengsel di bahagian dalam mata dan menyapu secara mendatar merentasi kornea. Membran nictitating sebahagian besarnya telus, dan ia membantu mengekalkan mata lembap dan bersih sambil melindunginya daripada angin, habuk dan bahaya.

Burung bukan satu-satunya haiwan yang dikurniakan cermin mata alam semula jadi. Reptilia dan beberapa mamalia mempunyai kelopak mata tambahan juga. Membran nictitating Beruang Kutub membantu melindungi matanya daripada silauan cahaya artik yang sengit, menghalang buta salji.

Cermin mata alam menjadi cermin mata hitam alam semula jadi.

Untuk BirdNote, saya Mary McCann.

Tahukah anda BirdNote menyampaikan keajaiban dan kegembiraan burung terus ke peti masuk anda? Daftar untuk surat berita kami di BirdNote dot org untuk mendapatkan pratonton mingguan rancangan, cerita, foto kami dan banyak lagi.

###

Bunyi ambien NatureSound #45 ‘Deciduous Forest Morning Songbirds’ dirakam oleh Gordon Hempton di https://quietplanet.com/
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit: Dominic Black© 2016 Tune In to Nature.org Januari 2018/2020/2022 Narator: Mary McCann

ID# nictitatingmembrane-01-2016-01-22 nictitatingmembrane-01

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *