Membesarkan ‘Alala | Nota Burung

Nota Burung®

Membesarkan ‘Alalā yang Pandai

Diadaptasi daripada podcast Terancam

Ini ialah BirdNote.

[‘Alalā (Hawaiian Crow) calls, ML 218670]

‘Alalā ialah spesies gagak yang hanya hidup di Hawai’i. Pada tahun 1990-an, spesies itu berada di ambang kepupusan. Jadi ahli biologi memutuskan untuk membesarkan ‘Alalā dalam kurungan, bertujuan untuk membebaskan mereka apabila populasi tawanan cukup besar. Perkara yang rumit, kata Sarah Malick Wahls, adalah mengajar ‘Alalā bagaimana menjadi ‘Alalā.

Sarah Malick-Wahls: Jadi burung yang telah dibesarkan dalam kurungan tidak terdedah kepada rangsangan yang sama seperti di alam liar.

Sarah ialah Penyelaras Penyelidikan dan Pemulihan dengan Projek Pemulihan Burung Hutan Maui. Dia dan pasukannya mencipta cara untuk ‘Alala yang ditawan untuk memperoleh kemahiran untuk terus hidup di alam liar:

Sarah Malick-Wahls: Terdapat proses sosialisasi yang kami gunakan di pusat pembiakan, di mana burung dimasukkan ke dalam kumpulan juvana untuk cuba mengembangkan kemahiran komunikasi yang betul dan, dan perkara lain yang anda akan dapat yang jenis tidak ketara daripada berinteraksi dengan kohort rakan sebaya anda.

Projek itu mengeluarkan kira-kira 30 burung gagak di alam liar beberapa tahun lalu. Malangnya, ramai yang tersesat akibat pemangsaan dari helang. Tetapi segelintir nampaknya telah terbiasa mengelak pemangsa.

Sarah Malick-Wahls: Jadi, keputusannya adalah untuk membawa lima orang yang masih mempunyai pengetahuan burung liar itu kembali ke dalam kumpulan pembiakan untuk dapat mengekalkan pengetahuan itu.

Dengar lebih lanjut tentang projek pemulihan ‘Alala pada podcast Terancam. Dengar dalam apl podcast anda atau di BirdNote.org. Saya Ari Daniel.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. ‘Alalā (Hawaiian Crow) ML 218670 direkodkan oleh T. Burr.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Ogos 2022
Pencerita: Ari Daniel

ID# HCRO-01-2022-08-18 HCRO-01

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *